ANASAYFA arrow right Güncel

Şehitkamil’de zemin etüdü yapılmıyor yapılar ne kadar güvenli bilmiyoruz

Şehitkamil’de zemin etüdü yapılmıyor yapılar ne kadar güvenli bilmiyoruz
YAYINLAMA: 12 Şubat 2024 / 18.54
GÜNCELLEME: 12 Şubat 2024 / 18.55

Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, Şehitkamil belediyesinin arazi denetimi ve kontrolünün olmadığını, bu nedenle yapı güvenliğinin denetlenemediğini vurguladı

Yılmaz, “Organize Sanayi Bölgesi, Büyükşehir ve Şahinbey belediyelerinde işler doğru yapılıyor. Ancak Şehitkamil Belediyesi ise halen eski sistemle çalışıyor. Bu belediyede herhangi bir kontrol yok, arazi denetimi yapan kimse yok. Arazide ne yapıldığını bilmiyoruz. Oda olarak da denetleyemiyoruz. Bilmediğimiz için yapıların güvenli mi yoksa güvensiz mi olduğu belirsiz. Şehitkamil Belediyesi de bir an önce bünyesinde Jeoloji Mühendisi istihdam etmeli. Ayrıca yapılan işler hem saha da hem de masa başında denetlenmeli” şeklinde konuştu.

Zemin etütlerinin ne kadar önemli olduğu depremlerden sonra anlaşıldı

Yılmaz, “Şahinbey, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden önce bünyesinde Jeoloji Mühendisi istihdam etmeye başladı. Jeoloji Mühendisi, ilçede işin doğru yapılması için kontroller gerçekleştirdi. Böyle olunca Şahinbey’de zemin etüt fiyatları yükseldi. Dolayısıyla bazı müteahhitler zemin etüt fiyatlarının yüksek olmasından dert yandılar. Ancak biz tüm işlerimizi yasal mevzuat çerçevesinde yapıyoruz. 6 Şubat depremlerinden sonra etüt fiyatlarından şikayet edenler ne kadar doğru bir iş yaptığımızı anladılar” dedi.

Deprem bölgesinde işler yüzde 90 oranında doğru yapılıyor

Bir binanın zemin etüdünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Zeminin taşıma güçleri ve parametreleri doğru verildiği zaman binanın betonunda kolon çapında ve demirine kadar birçok şeyi fark eder. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra kurumlar Jeoloji Mühendislerinin ve mesleğinin ne kadar önemli olduğunu anladı. Şu anda deprem bölgesinde ise işler yüzde 90 oranında doğru yapılıyor” açıklamasını yaptı.

İnsanlarımızın afetlerden korunması sağlamalı

Yılmaz, “Toplumun afet risklerinden korunması için ilgi kurumlar tarafından toplanan afet tehlike verileri paylaşılmalı, ilgili kurumların yanı sıra üniversitelerin, ilgili meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşları ile bilim insanlarının kullanımına açılarak risk analizlerinin yapılmasına olanak sağlanmalıdır. Bu kapsamda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü elinde bulundurduğu verilerin afetlerle ilgi bölümlerini erişime açık hale getirmeli. Çoklu tehlike erken uyarı sistemlerinin ve afet risk bilgilerinin kullanılabilirliği arttırılmalı, bu kapsamda Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından deprem, heyelan, tsunami, çığ, yangın, volkanlar, sel ve taşkın, fırtına gibi doğa kaynaklı afetlere ilişkin erken uyarı sistemleri acilen inşa edilerek, ülke insanımızın afet tehlikelerinden korunması sağlamalı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *