ANASAYFA arrow right Güncel

Şehrimizde vergi mükellefi olmayan 30 bin esnaf var

YAYINLAMA: 30 Ekim 2022 / 21.04
GÜNCELLEME: 30 Ekim 2022 / 21.04
Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası ve GESOB Disiplin Kurulu Başkanı Ali Kömürcü, kentte 110 bin vergi mükellefinin olduğunu açıkladı.

Kömürcü, “110 bin vergi mükellefinin 41 bini GESOB, 35 bini GTO ve 10 bini de GSO’ya kayıtlı. Kayıtsız ve vergi mükellefi olmayan en az 30 bin esnaf var. Son iki ayda 1000 esnafı kayıt altına aldık ve 800 de tebliğ gönderdik. Kayıt dışı çalışanların en az yüzde 50’sini önümüzdeki yılın sonuna kadar kayıt altına almayı hedefliyoruz” dedi.

Kayıt dışı çalışanlar piyasayı bozuyor

Kömürcü, “Kayıt dışı çalışan vergi mükellefi olmuyor. Böyle olunca da ülkeye bir faydası yok. Hem kendisinin hem de yanında çalıştırdığı kişilerin sigortasını ödemiyor. Bu şekilde giderleri azaltmış, bir ürünün maliyetini düşük tutmuş oluyor ve ucuz ürün satıyor, bu da piyasayı bozuyor. Şu anda hem piyasadaki haksız rekabeti sonlandırmak hem de esnafı kayıt altına almak için GESOB, zabıta ekipleriyle birlikte gerek ilçelerde gerekse kent merkezinde sürekli tarama yapıyor” açıklamasında bulundu.

Faizler düşürülürse piyasalar biraz daha rahatlar

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik anlamda bir daralma olduğunu ve toparlanmanın en az 3 yılı bulacağını belirten Kömürcü, “Dolar ile birlikte faizin sabit olmaması piyasaları etkiliyor. Hükümetin aldığı tedbirler ile dışa bağımlılık azalırsa ayağa kalmak daha kolay olur. Yakında zamanda esnafa yönelik kredi destek paketi açıklandı. Bu piyasalara olumlu yansıdı, lakin bankalar yüksek faiz talep ediyor. Dolayısıyla bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi lazım. Eğer faizler düşürülürse piyasalar biraz daha rahatlar” tespitinde bulundu.

Devlet enerjiyi sübvanse ediyor, ama yeterli değil

Başkan Kömürcü, üretim için akaryakıt, elektrik ve doğalgaz gibi girdilerin kontrol altına alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti. “Tüm alanlarda maliyet artışları hepimizi rahatsız ediyor. Devlet enerjiyi sübvanse ediyor, ama yeterli değil, biraz daha sübvanse etmesi gerekiyor. İnsanların cebinde para olmazsa fabrikalar istediği kadar ürün üretsin. Üretilenler satılmayınca fabrikalar durur. Arz ve talebi dengede tutmak önemli” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *