ANASAYFA arrow right Güncel

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı
YAYINLAMA: 23 Ocak 2025 / 18.40
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2025 / 19.00

Sendikal örgütlenmemin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, ‘’Türkiye’de sendikalaşma oranı yüzde 12 dolaylarında ama bu sendikalaşmanın büyük çoğunluğu kamu kurumlarında çalışan işçiler oluşturuyor. Gaziantep’te ki özel sektörde sendikalaşma oranı ise ülke seviyesinin çok altında’’ dedi.
Sendikalı işçi çalıştıran iş yerlerinin sayısının artması gerektiğini sözlerin ekleyen Sarıca, ‘’İşverenin sendikalara artık ‘Öcü’ gibi, bakılmasından vazgeçilmesi lazım. Çünkü sendikalar öcü değil, işçilerin hakkını koruyan sivil toplum kuruluşlarıdır. Ülkemize yakışmayan yüzde 12 oranındaki sendikalaşma oranının üst seviyelere çıkarılması gerekiyor. Sendikal örgütlenme, işçilerin en doğal Anayasal hakkı. Bu Anayasal hakkını kullansınlar’’ çağrısında bulundu.

Asgari ücrete yüzde 30 zam gelmesinin çalışanlarda memnuniyetsizlik oluşturduğunu kaydeden Sarıca, ‘’Aldığımız duyumlara göre OSB’deki birçok işveren ve işçiler maaş konusunda anlaşamıyorlar. Yani işveren yüzde 30 oranında zam yapma düşüncesindeki iken işçilerin ise bu oranın üzerinde bir talepleri bulunuyor. Bu da çalışma barışına zarar verecek’’ açıklamasını yaptı.

‘Fabrikalar, üretim, satış ve ihracat odaklı çalışması gerekirken işçiye verilecek ücrete odaklanmış durumda’ diyen Sarıca, ‘’Emekçilerin mutlu olacağı bir ücret artışı yaşanır ve süreç tamamlanır. Ama en büyük talebimiz sendikanın önündeki engellerin kaldırılması. İşveren, yüzlerce çalışan ile muhata olması yerine sendika temsilcisi ile muhatap olma yolunu denesinler. O zaman sendikanın ne kadar yararlı olduğunu anlayacaklar’’ ifadelerine yer verdi.

Sarıca, ‘’Geçmiş yıllardaki sendikacılık ile şimdiki birbirinden çok farklı. Yani sendikacılık format değiştirdi. Hiçbir sendika bir işletmenin zarar görmesini, ekonomisinin zayıflamasını, üretiminin azalmasını istemez. Fakat paylaşımında adaletli olması gerekiyor. Bir işverenin aracına gösterdiği hassasiyeti çalışanına göstermiyorsa o zaman bunun sorgulanması lazım. İşveren, 22 bin 104 lira nasıl geçinileceğinin empatisini yapmalı. Emeğin karşılığı verilirse hem işveren hem de işçiler mutlu olur. Bunun da ortak paydası sendikalar’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *