Cumhurbaşkanı yasayı onayladı . Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kadına ve çocuklarına şiddet uygulayan 'dayakçı kocalara' Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair çıkan kanunla ağır cezalar geliyor
Kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi için ağır cezalar getiren yasa yürürlüğe girdi. Şiddete karşı korunan kişiye ve beraberindeki çocuklara, uygun barınma yeri sağlanmasını hayata sokan düzenleme, hayati tehlikesi bulunan kadının kimlik ve diğer bilgi ve belgelerinin de değiştirilebilmesini öngörüyor. Hakkında tedbir kararı verilen kişi, kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kadına yönelik şiddete ağır cezalar getiren kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları yeniden belirledi. Kanuna göre artık, şiddet mağdurlarına ilişkin verilecek destek ve hizmetlerin sunumunda, temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir yöntem izlenecek.
Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilecek. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları, insan onuruna yakışır şekilde yerine getirilecek. Şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler, ayrımcılık olarak yorumlanamayacak. Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili alınacak tedbirlere mülki idare amiri tarafından karar verilecek. Alınacak tedbirler kapsamında kanun kapsamında korunan kişiye, gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde, uygun barınma yeri sağlanabilecek ve gerekli görüldüğünde geçici maddi yardım yapılabilecek. Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek kişi, hayati tehlikesinin bulunması halinde, talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınabilecek.
Gerekli olması halinde korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere 4 ay, söz konusu kişinin çalışması halinde ise 2 aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla asgari ücret tutarının yarısını geçmeyecek şekilde kreş imkanı sağlanabilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, geçici yer imkanı sağlanması ve koruma altına alınması kararı, kolluk amirlerince de alınabilecek.
Korunan kişilerin, gerekli görüldüğünde iş yerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenebilecek. Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde, hakim, söz konusu kişinin Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerini değiştirebilecek. Hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları ise şöyle: "Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunulmaması. Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş kişisel ilişki kurma kararı varsa kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması. Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi. Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi. Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi. Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması."
Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, "Korunan kişiye karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması, gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması" yönündeki kararlar, kolluk amirlerince de alınabilecek. Hakim, korunan kişinin yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilecek.
Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı halinde, herkes bu durumu resmi makamlara veya ilgili mercilere ihbar edebilecek. İhbarı alan kamu görevlileri, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlü olacak. Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık, kolluk ya da cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilecek. Tedbir kararı ilk defasında en çok 6 aylık olacak. Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılması halinde tedbirlerin süresi veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilecek. Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiye tefhim ya da yazılı olarak tebliğ edilecek. Tedbir talebinin reddine ilişkin karar ise sadece korunan kişiye tebliğ edilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiye bir tutanakla bildirilecek.
Tedbir kararı işlemlerinde, bu karara aykırılık halinde şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılacak. Gerekli bulunması halinde, tedbir kararı ile korunan kişinin kimlik bilgileri ve adresleri tüm resmi kayıtlarda gizli tutulacak. Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında ceza uygulanacak. Verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde ilgililer aile mahkemesine itiraz edebilecek. Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı konusunda delil veya belge aranmadan önleyici tedbir kararı geciktirmeksizin verilecek. Bu kararın verilmesi, geciktirilemeyecek.
Korunan kişiye ve beraberindekilere geçici olarak barınma imkanı sağlanacak. Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, bakanlığa ait veya Bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlere yerleştirilecek. Barınma yerlerinin yetersiz kaldığı hallerde korunan kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisler, yurt veya benzeri yerlerde kalabilecek.
Hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibi gerçekleştirilebilecek. Konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak. Hakkında tedbir kararı verilen, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar olacak.
Ancak zorlama hapsinin toplam süresi 6 ayı geçmeyecek. Kolluk görevleri, insan hakları, çocuk ve kadın erkek eşitliği konusuna eğitim alan yeteri kadar personel tarafından yerine getirilecek. Koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturacak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nde, tedbir kararlarının sicili tutulacak. Merkezler, korunan bireye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adli yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine edecek. Korunan kişilerle ilgili olarak şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından verilecek destek hizmetleri arasında ise kişiye hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik edilecek.
Tedbir kararlarının uygulanmasının sonuçları ve kişiler üzerindeki etkilerini izleyecek merkezler, psikososyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık yapacak. İlköğretim ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek fırsat eşitliği eğitimine yönelik dersler konulacak. Kanunla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na 362 kadro ihdas edildi. AA
Kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi için ağır cezalar getiren yasa yürürlüğe girdi. Şiddete karşı korunan kişiye ve beraberindeki çocuklara, uygun barınma yeri sağlanmasını hayata sokan düzenleme, hayati tehlikesi bulunan kadının kimlik ve diğer bilgi ve belgelerinin de değiştirilebilmesini öngörüyor. Hakkında tedbir kararı verilen kişi, kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kadına yönelik şiddete ağır cezalar getiren kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları yeniden belirledi. Kanuna göre artık, şiddet mağdurlarına ilişkin verilecek destek ve hizmetlerin sunumunda, temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir yöntem izlenecek.
Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilecek. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları, insan onuruna yakışır şekilde yerine getirilecek. Şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler, ayrımcılık olarak yorumlanamayacak. Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili alınacak tedbirlere mülki idare amiri tarafından karar verilecek. Alınacak tedbirler kapsamında kanun kapsamında korunan kişiye, gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde, uygun barınma yeri sağlanabilecek ve gerekli görüldüğünde geçici maddi yardım yapılabilecek. Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek kişi, hayati tehlikesinin bulunması halinde, talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınabilecek.
Gerekli olması halinde korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere 4 ay, söz konusu kişinin çalışması halinde ise 2 aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla asgari ücret tutarının yarısını geçmeyecek şekilde kreş imkanı sağlanabilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, geçici yer imkanı sağlanması ve koruma altına alınması kararı, kolluk amirlerince de alınabilecek.
Korunan kişilerin, gerekli görüldüğünde iş yerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenebilecek. Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde, hakim, söz konusu kişinin Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerini değiştirebilecek. Hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları ise şöyle: "Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunulmaması. Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş kişisel ilişki kurma kararı varsa kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması. Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi. Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi. Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi. Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması."
Gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, "Korunan kişiye karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması, gerekli görülmesi halinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması" yönündeki kararlar, kolluk amirlerince de alınabilecek. Hakim, korunan kişinin yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilecek.
Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı halinde, herkes bu durumu resmi makamlara veya ilgili mercilere ihbar edebilecek. İhbarı alan kamu görevlileri, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlü olacak. Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık, kolluk ya da cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilecek. Tedbir kararı ilk defasında en çok 6 aylık olacak. Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılması halinde tedbirlerin süresi veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilecek. Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiye tefhim ya da yazılı olarak tebliğ edilecek. Tedbir talebinin reddine ilişkin karar ise sadece korunan kişiye tebliğ edilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiye bir tutanakla bildirilecek.
Tedbir kararı işlemlerinde, bu karara aykırılık halinde şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılacak. Gerekli bulunması halinde, tedbir kararı ile korunan kişinin kimlik bilgileri ve adresleri tüm resmi kayıtlarda gizli tutulacak. Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında ceza uygulanacak. Verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde ilgililer aile mahkemesine itiraz edebilecek. Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı konusunda delil veya belge aranmadan önleyici tedbir kararı geciktirmeksizin verilecek. Bu kararın verilmesi, geciktirilemeyecek.
Korunan kişiye ve beraberindekilere geçici olarak barınma imkanı sağlanacak. Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, bakanlığa ait veya Bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlere yerleştirilecek. Barınma yerlerinin yetersiz kaldığı hallerde korunan kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisler, yurt veya benzeri yerlerde kalabilecek.
Hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibi gerçekleştirilebilecek. Konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak. Hakkında tedbir kararı verilen, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar olacak.
Ancak zorlama hapsinin toplam süresi 6 ayı geçmeyecek. Kolluk görevleri, insan hakları, çocuk ve kadın erkek eşitliği konusuna eğitim alan yeteri kadar personel tarafından yerine getirilecek. Koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturacak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nde, tedbir kararlarının sicili tutulacak. Merkezler, korunan bireye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adli yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine edecek. Korunan kişilerle ilgili olarak şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından verilecek destek hizmetleri arasında ise kişiye hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik edilecek.
Tedbir kararlarının uygulanmasının sonuçları ve kişiler üzerindeki etkilerini izleyecek merkezler, psikososyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık yapacak. İlköğretim ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek fırsat eşitliği eğitimine yönelik dersler konulacak. Kanunla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na 362 kadro ihdas edildi. AA