ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddet toplumun her alanına yayılmış durumda

Şiddet toplumun her alanına yayılmış durumda
YAYINLAMA: 14 Mart 2024 / 18.33
GÜNCELLEME: 14 Mart 2024 / 18.33

“Bu sorunu çözmek samimi bir iktidar için çok zor olmasa gerek”

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları, “Şiddet toplumu olduk. Sağlıkta şiddet, kadına şiddet, çocuğa şiddet, tarihe şiddet, doğaya şiddet gibi şiddet toplumun her alanına yayılmış durumda. Erkek şiddeti 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın bir meslektaşımızı aramızdan aldı. Bu sorunu çözmek samimi bir iktidar için çok zor olmasa gerek” açıklamasında bulundu.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve hekimlerin katılımı ile 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi. Hekimler, özlük haklarından, çalışma koşullarına, tıp eğitiminden emekli hekimlerin durumuna kadar sorunlarını dile getirip çözüm istediler. 

Pırıl pırıl gençlerimizi yurt dışına gönderiyoruz

Hekimlerin yurt dışına göç etmeye devam ettiğini kaydeden Eroğulları, “Pırıl pırıl gençlerimizi yurt dışına gönderiyoruz. Sorumlu bir politikacının uyumadan bu sorunu çözmesi için mücadele etmesi ve bizlerle görüşmesi gerekirken, “Giderlerse gitsinler” diyerek değersizleştirildiler. Birçok branş tercih edilmiyor. Çünkü çalışma koşulları çok ağır, emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Mal pratisyen yasaları ve şiddet ile karşı karşıya kaşıyorlar. Bu şartlarda ise hastaya en az temas edilen branşlar tercih ediliyor” dedi.

Politik bir tercih ile hekimlik değersizleştiriliyor

Eroğulları, politik bir tercih ile hekimliğin değersizleştirildiğini sözlerine eklerken, “Bu anlamda bir müjdeyi ve vaadi bile çok gören bir anlayış ile karşı karşıyayız. Özlük hakları, çalışma koşulları, tıp eğitimi, emekli hekimler gibi 14 talebimiz bulunuyor. Akademik bağımsızlığı olmadan, liyakat gözetilmeden verilen kadrolar sonucunda gerçek akademisyenler üniversitelerde çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Birçok sorunumuz var

Asistan hekimlerin çalışma koşullarının çok ağır olduğunu belirten Eroğulları, “Asistan hekimlerin özlük hakları çok kötü. Sağlıkta şiddet en önemli sorunlarımız arasında yer alıyor. Bu konuda etkili ve caydırıcı bir adım atılmıyor. Hastalar, hastanelerde aylarca hastane kuyruklarında bekliyorlar. Yoksulluk sınırında ücret alan hekimler var. İş yeri hekimlerinin sıkıntıları bulunuyor. birçok ilde iş yeri hekimliği sadece kağıt üzerinde yapılıyor. Bunlar gibi birçok sorunumuz var” açıklamasında bulundu.

Taleplerimizin yerine getirilmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz

Ülkemizde tıp eğitiminin 14 Mart 1827 yılında başladığını söyleyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemiz işgal altındayken tıbbiyeli öğrencilerin 14 Mart yıl dönümünü gerekçe göstererek emperyalizme karşı direnişi başlatması sonrasında her yıl 14 Mart Tıp bayramı olarak kutlanıyor. 14 Mart sorunlarımızın dile getirdiğimiz bir gün. Çünkü hekimlerin özlük haklarından şiddete, mesleki özerklikten hekim göçüne, tıp eğitiminden öğretim görevlisine kadar birçok sorunumuz bulunuyor. Türk Tabipler Birliği olarak 14 Mart’ta 14 talep ile kamuoyuna çıktık. Taleplerimizin yerine getirilmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

Sağlıkta şiddet tek başına bir sorun değil

Genel Sağlık İş Gaziantep İl Başkanı Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, “Bu ülkede hekimler başta can güvenliği istiyor. “Artık doktor dövebiliyoruz” denen bir döneme girdik. Sağlıkta şiddet tek başına bir sorun değil. Sağlık düzenindeki bozukluk, karmaşa, insana değil para babalarının karına öncelik verilmesi sağlıkta şiddetin kaynağı. Bu bozuk sağlık düzeninde birinci basamağın zayıf bırakılması nedeniyle hastalar ikinci basamak ve üçüncü basamak hastanelere başvuruyor” dedi.

Beş dakikada muayene yapılarak hastanın sağlık sorunları çözülemiyor

Küçükosmanoğlu, “Beş dakikada muayene yapılarak hastanın sağlık sorunları çözülemiyor. Hastalar acil servislere yığılıyor. Bu durumda hastalar mecburen, özellikle de ameliyat yaptırmak için özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Kendi ülkemizin insanına sağlık hizmeti sunmak için bizlerin sağlıklı olması gerekiyor. Sonuç olarak bizler de toplumdaki bütün insanlar gibi sağlıklı yaşamak, yeterince dinlenmek, güvenceli bir ortamda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Ama biliyoruz ki bunun için laik ve bilimsel temelde bir bakış açısıyla ulusal kaynaklara sahip çıkılarak bir sağlık sistemi örgütlenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Doğan Yardı, “Ülkemizde modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanır. İlk Tıp Bayramı 1919 yılında kutlanırken, o yıl bayram; yurt savunma hareketi olarak başladı. İngiliz askerlerinin işgali altında olan tıbbiyede Hikmet Boran önderliğinde öğrenciler tarafından işgale karşı mücadele edildi. Tıbbiye binasının kuleleri arasına asılan Türk bayrağı ile günün anlam ve önemi ortaya çıktı” şeklinde konuşma yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *