ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddet uygulayanların 1-2 yıl kamudan sağlık hizmeti alması engellenmeli

Şiddet uygulayanların 1-2 yıl kamudan sağlık hizmeti alması engellenmeli
YAYINLAMA: 27 Mart 2024 / 18.37
GÜNCELLEME: 27 Mart 2024 / 18.37

Sağlıkta şiddetin devam ettiğini belirten Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Sağlıkta şiddeti uygulayan insanların gerekirse bir veya iki sene kamudan sağlık hizmeti almasının engellemesi, verilecek olan cezaların şiddeti tekrarlama potansiyelinin kırılması lazım” dedi.

Şehir hastanesinde sorunlar sürüyor

Şehir hastanesinde sorunların sürdüğünü söyleyen Yılmaz, “Hastalar, ‘Çok güzel ve büyük bir hastane yapmışlar’ diyorlar, ama oradaki sağlık çalışanları bir süre sonra önceden çalıştıkları kurumlara dönmek istiyorlar. Çalışan hekimlerin önemli bir kısmı işlerinin bazılarını yapamıyorlar. Malzeme ve teçhizat eksiği olduğu ifade ediliyor. Sağlık alt yapısının tamamen hazırlanması lazım” ifadelerini kullandı.

Hekimler ve sağlık çalışanları, eski görev yerlerine dönmek istiyor

Hastaların Şehir hastanesine yönlendirildiğini kaydeden Yılmaz, “Bazı kamu hastanelerinde ki hekim ve hemşire arkadaşların şehir hastanesine gönderildiğini duyuyoruz ve görüyoruz. Ancak bir süre sonra oradaki eksiklikten, işlerin yolunda gitmediğinden tekrardan hastanelerine dönmek istiyorlar. Yeni bir hastane olduğu için sorunlar olacaktır, ama yap-işlet-devret modelinde malzemenin hazır olması ve konulması gerekiyordu. Bazı malzemeler kamu hastanelerinden götürülüyor. Halbuki bu malzemelerin kamu hastanelerinden götürülmemesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Cezaların caydırıcı olması gerekiyor

Sağlıkta şiddet konusuna değinen Yılmaz, sağlıkta şiddetin sürdüğünü sözlerine eklerken, “Toplumun ruh haline bakarak sağlıktaki şiddetin devam edeceği görülüyor. Sağlıkta şiddeti uygulayan insanların gerekirse bir veya iki sene kamudan sağlık hizmeti almasının engellemesi, verilecek olan cezaların şiddeti tekrarlama potansiyelinin kırılması gerekiyor” dedi.

Sağlıktaki şiddet toplumsal şiddetten ayrı düşünülemez

“Sağlıktaki şiddet toplumsal şiddetten ayrı düşünülemez” ifadelerini kullanan Yılmaz, “Temel insan hakları ile ilgili bir gösteri yaptığınızda bile şiddetle karşılaşıyorsunuz. Ya da sosyal medya da psikolojik saldırılarla karşılaşıyorsunuz. Bizim kendimize gelip silkelenmemiz gerekiyor. Birbirimize saygıyı esas kılmamız lazım. Hastaların kapıda bekletilmesini hekime yüklemek doğru değil. O hastanenin bir başhekimi, yöneticileri var. Ancak sağlıkta şiddet uygulanan kişiler hekimler oluyor. Bu sorunların kaynağı hekimler değil” şeklinde konuştu.

Şiddeti önlemek için bir danışma kurulu oluşturmalı

Sağlık Bakanlığı’nın şiddeti önlemek için bir danışma kurulu oluşturması önerisinde bulunan Yılmaz, “Sağlıkta şiddet konusunda çıkan yasalardan hakimlerin ve savcıların haberi olması lazım. Çünkü savcıların ve hakimlerin haberinin olmadığını düşünüyorum. Şiddet toplumun her alanına yayılmış durumda. Örneğin; trafikte tartışan kişi hastaneye geldiğinde daha agresif tavırlar sergileyebiliyor. Dolayısıyla bunu toplumsal şiddetten ayrı düşünemeyiz”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *