Kararı değerlendiren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, açık liseye geçişleri zorlaştıran kararın geç alınmasının hem velileri hem de öğrencileri zor duruma soktuğunu ifade ederken, “Üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf mevcutlarının kalabalık olması verimi düşürecek. Sınıf mevcutlarını yeniden gözden geçirilerek düşürülmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.
Açık liseye geçişler zorlaştırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı, açık liseye geçişlere kısıtlama getirdi ve zorlaştırdı. Yönetmelik çerçevesinde, milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye geçişler yapılamayacak.
3 milyonu aşkın çocuk örgün öğretimin dışında
Lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavlarına da hazırlık gerekçesiyle örgün eğitimden ayrılıp açık liseye kaydolduğunu sözlerine ekleyen Başkan Parlakçı, “12'nci sınıfta okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 410 bin 594 iken, 18 yaş altı yani örgün eğitim yerine açık liseyi tercih edenlerin sayısı ise 232 bin. Mesleki Eğitim Merkezlerinde çalıştırılan çocukların sayısı 1 milyon 346 bin 253. Bu çocuklar fiilen okulda olmadığı halde örgün eğitimde sayılıyor. Açık öğretimde kayıtlı ve Suriyeli çocuklarla birlikte 3 milyonu aşkın çocuk fiilen örgün eğitimin dışında” hatırlatmasını yaptı.
Son anda yeni sınıflar açmak zorunda kaldılar
Parlakçı, “Her sene olduğu gibi 12. sınıfların açık liseye geçeceği ihtimalini düşünen idareciler 12. sınıf mevcutlarını yüksek tuttular ama açık liseye geçişler son anda durdurunca yeni sınıflar açmak zorunda kaldılar. Bundan kaynaklı okullarda sene başında gerek ders programlarında gerekse planlama da aksaklıklar yaşandı” dedi.
Veliler ve öğrencileri zor duruma soktular
Parlakçı, “Milli Eğitim Bakanlığının açık liseye geçişi büyük oranda kaldırmasının olumlu olmakla birlikte okullar açıldıktan sonra bu düzenlemeyi yapması öğrencileri velileri ve okul idarelerini zora soktu. Böylesine önemli düzenlemeler yaz aylarında yapılması planlama açısından önemli. 12.sınıf öğrencileri sınava hazırlanma planlamasını yapmış olmaları yine okul idareleri ders planlamalarını öğrenciler açık liseye gidecekleri ihtimali üzerinden sınıf mevcutlarını 45-50 öğrenciye göre hazırlamaları ve daha sonra yapılan değişikten dolayı mevcutların kalabalık olmasına neden oldu” şeklinde konuştu.
Eğitimde yaşanan sorunlar gün geçtikçe büyüyor
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başkan Parlakçı, “Sonuç olarak eğitim sisteminde yaşanan sorunlar her geçen gün büyüyor. Sorunlar böyle pansuman tedavilerle çözülmez. Milli eğitim bakanlığı eğitimdeki paydaşlarla bir araya gelip sorunları masaya yatırıp birlikte kalıcı çözümler üretmeli.”