ANASAYFA arrow right Güncel

Sokaktan hayvan sahiplenmesi teşvik edilmeli

Sokaktan hayvan sahiplenmesi teşvik edilmeli
YAYINLAMA: 20 Şubat 2024 / 19.53
GÜNCELLEME: 20 Şubat 2024 / 19.53

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “Sokaktan hayvan sahiplenmenin teşvik edilmesi ile beraber yapılması gereken kısırlaştırma ve aşılatma. Belediyelerin “Bir kap su, bir kap mama” ilanlarından sonra, ülkemizde sokaktaki hayvanlara bakan insan sayısının arttığı gözle görülür bir gerçek” dedi.

Denetimsiz hayvan satışı hayvan refahının en büyük düşmanı

“Merdiven altı üretimin durmaması nedeniyle hala yavru yasaklı ırkları sahiplenen, parayla alan ve yasak olduğunu bilmiyordum diyen insanlar var” diyen Peri, “Merdiven altı üretim, denetimsiz hayvan satışı; hayvan refahının en büyük düşmanı. Yeterli bakımı sağlayan damızlık hayvanlar çoğaltılıyor, sağlıklı olmasına çok da dikkat edilmeyen annelerin yavruları yeterli süre anne sütü almadan ticari kaygılarla sayışa sunuluyor. İnsanlar barınaktan ya da sokaktan hayvan sahiplenmek yerine para karşılığı kötü bakılmış, sağlıksız yavruları para karşılığı alıyor” şeklinde konuştu.

Beslenmeden daha önemli ve daha elzem olan şey sağlık

Beslenmeden daha önemli ve daha elzem olan şeyin sağlık ve hiçbir hayvan sağlık arayışına kendi başına giremeyeceğini ancak gıdasını arayabileceğini Peri, “Kontrolsüz çoğalmayı, çoğalanın da sağlıklı ve daha insancıl olmasının yolu kısırlaştırma ve aşılatmadan geçiyor. Hayvanların beslenmesi için mama dağıtan kurumların ya da bireysel insanların onlar için ayırdıkları bütçenin bir kısmını da kısırlaştırma işlemleri ve zoonoz hastalıklarla mücadele için olan aşılar öncelikli olmak üzere aşılama işlemleri için ayırmaları çok da verimli bir davranış olacak” ifadelerini kullandı.

Sokak hayvanları sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor

Sokak hayvanları sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Peri, “Sayılarının kontrolsüz artışına engel olunamadığı sürece de bu bir sorun olarak devam edecek. Gün geçmiyor ki, masum bir canlıya şiddet uygulayan bir insan haberi ya da sokaktaki bir hayvan tarafından saldırıya uğrayan bir insanın fiziksel ya da psikolojik zarar gördüğünün haberini duymayalım. Hayvan hakları denildiğinde biz veteriner hekimleri tabii ki sadece son zamanlarda sürekli gündemde olan pet hayvanlar ilgilendirmiyor. Bizim için aynı şekilde çiftlik hayvanlarının da, av için kullanılan ya da avlanılan hayvanların da hakları, yaşam refahları önem arz ediyor” açıklamasını yaptı.

Tüm belediyeler gereken hazırlığı yaparak, kontrolü ele almalı

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülke genelindeki il ve ilçe belediyeliklerinin tamamını bu konuyu çözmek için göreve davet ediyoruz. Belediye görevlerinden olan sokak hayvanları sorunu çözülmeli. Bunun için eş zamanlı olarak tüm belediyeler gereken hazırlığı yaparak, kontrolü ele almalı. Bir belediyenin yapıp komşu belediyenin yapmaması halinde görevini yerine getirenin de yol alması imkansız olacak.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *