Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, Anadolu Eğitim Sen İl Temsilcisi Erkan Kaya, Teç-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Gültekin ve Özgür Eğitim-Sen İl Başkanı Cesur Yılmaz Gaziantep öğretmen evinde bir araya gelerek 2 Kasım iş bırakma eylemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, “Taleplerimizin yerine getirilmesi için, üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı niteliğinde bir eyleme imza atıyor ve 2 Kasım’da 1 gün süreyle iş bırakıyoruz. Tüm eğitim sistemi ve dolayısıyla ülkenin geleceği için sıraladığımız bu haklı taleplerin cevap bulmaması halinde, eylemliliğimizi artırarak sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli
19 Kasım’da yapılacak olan kariyer sınavının iptal edilmesi ve sonrasında iseÖğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim çalışanlarının görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Arpat, “Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim çalışanlarının alım gücünün ne kadar düştüğü de açık. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır ve ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim çalışanının mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi mümkün değil. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmeli” dedi.
Mülakatın olduğu yerde liyakat olmaz
Arpat, “Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmeli. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez. Mülakatın olduğu yerde liyakat olmaz. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalı. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesinealınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalı” açıklamasında bulundu. Özer Karınca