ANASAYFA arrow right Güncel

Tekstil fabrikaları başka ülkelere taşınıyor

Tekstil fabrikaları başka ülkelere taşınıyor
YAYINLAMA: 12 Eylül 2024 / 18.17
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2024 / 18.17

Sektör elimizden çıkıyor, uygun maliyetli ülkelere kayıyor

Türkiye’nin yanı sıra Antep’in en önemli ve lokomotif sektörleri arasında bulunan tekstilde çark tamamen durma noktasına geldi. Ham madde, vergi, elektrik, işçilik ve yüksek kiraların altından kalkamayan firmalar, fabrikalarını başka ülkelere taşımaya başladı.

Üretim yüzde 90 durdu

Tekstil sektörünün son yılların en durgun dönemini yaşadığını belirten Kurgan Tekstil Cloudy Kids Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kurgan, üretimin yüzde 90 oranında durduğunun altını kalın harflerle çizdi.

Antep’teki tekstilde faaliyet gösteren firmaların fabrikalarını başka ülkelere taşımaya başladığını ifade eden Kurgan, ‘’Başpınar’da iki büyük tekstil firmasının yanı sıra bazı iplik ve triko fabrikaları Mısır’a taşınmaya başladı. Bu süreç 3 aydan beri devam ediyor. Yani sektör elimizden çıkıyor, uygun maliyetli ülkelere kayıyor’’ tespitini yaptı.

Yan hammadde fiyatlarımız yüzde 100’ün üzerinde zamlandı

Maliyetlerin yüksek olduğunu dile getiren Kurgan, ihracatın azaldığına dikkat çekti. ‘’Ürün yapımında kullanmış olduğumuz yan hammadde fiyatlarımız yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Bunun yanı sıra vergi artışları, elektrik, işçilik ve yüksek kiralar gibi giderlerde maliyete yansıyor. Bu artışları istediğimiz gibi ürünlerin fiyatlarına yansıtamıyoruz. O yüzden de zorlanıyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Tekstil kentte kiralık iş yeri sayısı yüzde 40’a ulaştı

Kurgan, ‘’Ağustos, Eylül ve Ekim ayları Tekstil kentin en yoğun olması gereken dönemler iken yaprak kıpırdamıyor. Dolayısıyla triko ve tekstil sektörünün yüzde 80’ini kepenk kapatmış durumda ve bu oran artarak devam edecek. Çünkü artık önümüzü göremiyoruz. 2023 yılının ilk zamanlarında bu bölgede kiralık veya satılık iş yeri sayısı yok denecek kadar azdı. Ama günümüzde kiralık iş yeri sayısı yüzde 40’a ulaştı. Şimdi makineler durdu, üretim yapan esnaf kalmadı’’ ifadelerini kullandı.

İhracat azaldı

İhracatın azaldığını sözlerine ekleyen Kurgan, ‘’Suriye, Mısır, Özbekistan ve Kırgızistan gibi Türki Cumhuriyetlerde tekstilde üretime başladı. Bu ülkelerde işçilik ucuz olduğu için maliyetler uygun oluyor. Bundan dolayı Balkan, Avrupa ve Türki Cumhuriyetteki ülkeler bu ülkeleri tercih ediyorlar. Büyük ihtimalle 5 yıl sonra tekstil tamamen bu ülkelere kayacak. Çünkü fiyat bakımından aramızda yüzde 50 fiyat farkı bulunuyor’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *