ANASAYFA arrow right Güncel

Tekstil kentte iş yerleri boşalıyor

Tekstil kentte iş yerleri boşalıyor
YAYINLAMA: 26 Aralık 2023 / 22.28
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2023 / 22.30

Gaziantep’te tekstil sektörünün yoğunlukta bulunduğu Ünaldı Mahallesi’ndeki Tekstil kentte, yüksek kiralar firmalarının belini büküyor. 150-300 bin lira arasında değişen kiraları ödemeyen firmalar birer birer iş yerlerini boşaltmaya başladı

Maliyetlerle baş edemediklerini, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra zam furyasının başlayacağını ve büyük devalüasyonların olacağını belirten İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, Tekstil kent bölgesindeki kiraların 150 bin TL ile 300 bin TL arasında değiştiğini vurguladı.

Kiralar 150-300 bin lira arasında

Geleceği göremediklerinden dolayı endişeli olduklarını sözlerine ekleyen Ünek, “Önümüzdeki yıl firmaların yüzde 30’u ya üretimi durduracak ya kepenk kapatacak ya da küçülmeye gidecek. Gaziantep’te tekstilin kalbi Ünaldı Mahallesi’ndeki Tekstil kentte atıyor. Bugüne kadar bu bölgede boş dükkan bulmak hayaldi. Şu an satılık ve kiralık iş yerlerinin sayısı belli değil. Çünkü en düşük dükkan kirası 150 bin lira civarında. Diğer masrafları en az 150 bin lira tutar. Bir işletmenin aylık maliyeti 300 bin liraya dayanacak” ifadelerine yer verdi.

Bu gidişle tekstil, 5 yıl sonra
tamamen elimizden kayıp gidecek

Tekstil sektörünün durumunun iç açıcı olmadığını söyleyen Ünek, “Tekstil sektörüne Çin hakim olmuş durumda. Çin’den Suriye’ye öyle kaliteli kumaşlar gidiyor ki bizim 150 liraya sattığımız ürünü Suriye 75 liraya satıyor. Son bir yıldan beri Kuzey Irak ve Bağdat’a bir ürün bile satamadık. İhtiyaçlarını Çin ve Suriye’den karşıladılar. Bizde işçilik, KDV, kira, gider ve her şey yüksek. Maliyetlerle baş edemiyoruz, bundan sonrada edemeyiz. Bu gidişle tekstil 5 yıl sonra tamamen elimizden kayıp gidecek” vurgusu yaptı.

Tekstilde başarılı olan

illere destek verilmeli

Ünek, Tekstil Bakanlığı Kurulması önerisinde bulunurken, “Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan tekstili temsilen bir bakanlığımız bile yok. Tekstilde başarılı olan illere mutlak suretle destek verilmesi gerekiyor. Yani KDV, işçi, elektrik, kira ve doğalgaz destekleri verilmeli. Diğer ülkeler ile rekabet edebilmek için bunlar şart” açıklamasını yaptı.

2024 yılının 2023 yılından
daha kötü olacağını herkes biliyor

Bu yılın çok kötü geçtiğini ifade eden Ünek, “Firmalar zam furyasından başını kaldıramadı. Alım gücü düştü, doğalgaz, elektrik zamlandı. 50 TL’ye aldığımız kumaşlar 1,5 yıl içerisinde 230 TL’ye yükseldi. Önümüzde ki yıl daha da artacağını düşünüyoruz. Kısacası 2024 yılının 2023 yılından daha kötü olacağını herkes biliyor. Ancak hiç kimse dile getiremiyor” tespitini yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *