ANASAYFA arrow right Güncel

Tilkiler köyü, bir Kürt ve Alevi köyü olduğu için cezalandırılmak isteniyor

Tilkiler köyü, bir Kürt ve Alevi köyü olduğu için cezalandırılmak isteniyor
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2024 / 17.47
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2024 / 17.47

Tilkiler köyünün eğitimden ulaşıma, elektrikten suya kadar birçok sorunu bulunduğunu ifade eden Ovayolu, ‘‘2024 yılında ortaçağ yaşatılan Tilkiler köyü, bir Kürt ve Alevi köyü olduğu için cezalandırılmak isteniyorsa, bu kimsenin yanına kalmaz’’ dedi.

Tilkiler Köyü Eğitim, Kültür, Sağlık Dayanışma Dernek Başkanı Eren Ovayolu ve Yönetim Kurulu Üyeleri İpek Serinkoz, TBMM’de EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, CHP Gaziantep Milletvekili Av. Hasan Öztürkmen ve CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ı ziyaret ederek, Tilkiler Köyü’nün sorunlarını anlattılar.

Sorunlar ortada, çözüm de açık

Ovayolu, ‘‘Sorunlar ortada, çözüm de açık. Tilkiler Köyü Eğitim, Kültür, Sağlık Dayanışma Derneği çözümün bir parçası olmak istiyor. Bakın ilgili bütün mülki amirlere, yetkililere, sorumlulara başvurular yapıldı, seslerini duyurmak ve çözüm için sorumluları harekete geçirmek için girişimlerde bulundular. Bir kez de meclis çatısı altında bu sesi birlikte yükseltiyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Daha önce dört obasında (mezrasında) ilkokul bulunduğunu ancak okulların bilinmeyen nedenlerle kapatıldığını belirten Ovayolu, ‘‘ Köyün çocukları taşımalı eğitime alınmış, 100 civarında öğrenci sabah-akşam toplamda 500 kg yol giderek ancak eğitim hakkına ulaşabiliyor. Çözüm basit, merkezi bir mezrada ilk ve orta okul yapılarak bu çocuklar daha iyi şartlarda eğitim alabilirler’’ ifadelerini kullandı.

Kışın çamurdan, yazın ise toz ve topraktan geçilemiyor

Başkan Ovayolu, köyde yaz ve kış aylarında yaşamın sürdüğü 16 oba bulunduğunu hatırlatırken, ‘‘Obalardan sadece Kendir Obası yolu asfalt. Diğer tüm obaların yolu toprak yol. Kışın çamurdan, yazın ise toz ve topraktan geçilemiyor. Yıllardır hem Tilkiler derneği tarafından hem de muhtarlar tarafından defalarca idareye başvuruldu, ama  bu zamana kadar yolların düzeltilip asfaltlanmasıyla ilgili herhangi bir çalışma olmadı’’ serzenişinde bulundu.

Halk, sarnıçlarda biriktirilen yağmur suları veya tankerlerle taşınan suları kullanıyor

Köyde birkaç mezra dışında sağlıklı içme suyunun da bulunmadığını sözlerine ekleyen Ovayolu, ‘‘Halk, sarnıçlarda biriktirilen yağmur suları veya tankerlerle taşınan suları kullanıyor. Bunun salgınlara, hastalıklara davetiye çıkardığını söylemeye bile gerek yok. Bazı obalarda şehir suyu hattı çekilmemiş durumda, köylüler kışın suyla dolan pis kuyulardan su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Karadede Obası ve Çerdigen bölgesinde yer alan Genco Obası, Kacar Obası, Kara Mısto Obası, Gerro Obası ve Beyyurdu Obası’nda su yok. Bu köylerde ikamet eden köylülerimiz kuyulardaki su bittiğinde, diğer obalardan bazen tankerlerle bazen de at ve eşeklerle su getiriyorlar. Şehir suyu hattının bulunduğu obalarda ise tam bir keşmekeş var. Tek bir vanadan 2 veya 3 köye su aktarılmaya çalışılıyor. Köylüler de suyu dönüşümlü olarak kullanıyor. Depolarda biriktirilmeye çalışılan su 1-2 gün içinde tükendiği için köylüler haftanın en az 3-4 gününü susuz geçiriyor. Özellikle yaz aylarında bu durum dayanılmaz boyuta ulaşıyor’’ tespitini yaptı.

2024 yılındayız, Beyyurdu Obası henüz elektrikle tanışmadı

Ovayolu, ‘‘2024 yılındayız, Beyyurdu Obası henüz elektrikle tanışmadı. Karadede Obası ve Çerdigen bölgesinde yer alan Genco Obası, Kacar Obası, Kara Mısto Obası, Gerro Obası ve Beyyurdu Obası’nda elektrik yok. Bu çağda elektrik yok! Köylüler mumlarla, gaz yağlarıyla ve lüks tüpleriyle elektrik ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Elektrik ulaşabilen yerlere ise sistem tahta direklerle kurulmuş durumda. Çağın ve teknolojinin gerisinde olan enerji nakil hatları nedeniyle sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor, arızaların giderilmesi ise günler alıyor’’ açıklamasını yaptı.

Yüzlerce tapu, “Orman arazisi” diye iptal edildi

Tilkiler Köyü Eğitim, Kültür, Sağlık Dayanışma Dernek Başkanı Eren Ovayolu, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘‘Mülkiyet sorununu yerinden halletmek için köye gelen Tapu Kadastro görevlileri, mülkiyet sorununu iyice içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Yüzlerce tapu, “Orman arazisi” diye iptal edildi. Bazı tapular da başkası adına tescil edildiği için büyük sorunlar yaşanıyor. Köylülerin kuşaklar boyunca emek verdiği  bahçeler "orman" sayılıp ellerinden alınıyor. Yapılan girişimlerde köylülere "Davalarınızdan vazgeçip sonlandırın A2 (vasfını kaybetmiş orman) yapıp size satalım" cevabı veriliyor. Ayrıca bu mülkiyet sorununu nedeniyle köylüler başını sokabilecek bir ev dahi yapamıyor.  Çünkü elektrik ve su aboneliği verilmiyor. Köylülerin imece usulüyle yapmış olduğu Cemevi Ve Kültür Merkezi'nin de tapu sorunu bir türlü çözülmüyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *