ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, sahte ayakkabı üretiminde dünyada üçüncü sırada

Türkiye, sahte ayakkabı üretiminde dünyada üçüncü sırada
YAYINLAMA: 14 Nisan 2024 / 16.44
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2024 / 16.44

Sektörde taklit ve sahte ürünlerin had safhada olduğunu dile getiren Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Türkiye’nin sahte ayakkabı üretiminde Çin ve Hong Kong’un ardından üst sırada yer aldığını belirtti

Ticaret Bakanlığı, sahte ve taklit ayakkabı üretim ve satışına yönelik harekete geçiyor. Bakanlık, ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması, yerli üreticilerin ve tüketici sağlığının korunması hedefiyle tüm paydaşların “Sıfır tolerans” ilkesiyle hareket etmesinin önem taşıdığını belirterek, sahte ve taklit ayakkabı, terlik, çanta üretim ve satışına karşı denetimlere ağırlık verilecek.

İthalatın artması, daralma, iş kaybı ve sıkıntılara yol açıyor

Gelinen noktada ithalatın artmaya devam etmesi sektörde önemli daralma, iş kaybı ve sıkıntılara yol açtığını söyleyen İnce, “Sektör uzun süre sonra dış ticaret açığı verir duruma geldi. Dolayısıyla sektörümüz ihracatta da büyük sıkıntı yaşıyor. Avrupa Birliği’ne ülkelerine yapılan ihracatta kilogram başına 8-10 dolar arasında fiyat farkı oluşması uluslararası alanda rekabet gücümüzü azaltıyor” tespitini yaptı.

Şikayetlerin artması yerli işletmelerin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor

Küresel markaların taklitleri olan sahte markalı ayakkabıların üretiminin yanı sıra hem perakende hem internet yoluyla satışının yaygınlaşmasının şikayetleri artırdığına dikkat çeken İnce, “Şikayetlerin artması Türkiye ayakkabı sektöründeki işletmelerin ve yerli markaların rekabet gücünü olumsuz etkilediği gibi aynı zamanda kayıt dışılığa, vergi kayıplarına ve kayıt dışı istihdama da neden oluyor. Bu ayakkabıların ürün güvenliği anlamında da tüketici ve çevre sağlığı açısından önemli riskler taşıdığı ise herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla halkımız kendi sağlıkları için merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerden kesinlik ayakkabı almasınlar” uyarısında bulundu.

Gerekli tedbirler alınmalı ve denetimlere ağırlık verilmeli

Ayakkabı ürünlerine yönelik tüketici şikayetlerinin asgari seviyeye düşürülmesi amacıyla başta ayakkabı sektörü olmak üzere ilgili tüm paydaşlar tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının önem arz ettiğini vurgulayan İnce, “Sahte ve taklit ayakkabı, terlik, çanta üretiminin ve satışının engellenmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve bu alanda yapılacak denetimlere ağırlık verilmesi gerekiyor. Ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla tüm paydaşlar tarafından “sıfır tolerans” ilkesiyle hareket edilmesinin ayakkabı sektörünün geleceği açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Maliyetler son 2 yılda yüzde 400 arttı

Gerek tüketicilerin korunması gerekse Türkiye ayakkabı terlik sektör ve firmalarının sağlıklı büyüyerek gelişmesi amacıyla taklit ve sahte ayakkabı üretim ve denetimlerinin hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Ayakkabı sektöründe maliyetler son 2 yılda yüzde 400 arttı. Sahte ve taklit ayakkabı üretim ve satışı yaygınlaştı. Geçen yıl ihracat yüzde 30 azaldı, ithalat ise yüzde 80 dolaylarında artış gösterdi. Dolayısıyla sektör ilk defa yıllar sonra cari açık verdi. Dolayısıyla sektörün geçmişte olduğu gibi yeniden “Koruma Kalkanı” altına alınması gerekiyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *