ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye ve Rusya yeni etkin güçler olarak yükseliyor

Türkiye ve Rusya yeni etkin güçler olarak yükseliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Türkiye krizde doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeler sıralamasında Avrupa 10’uncusu oldu.
Türkiye krizde doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeler sıralamasında Avrupa 10’uncusu oldu.
2013-14 döneminde dünyada yatırımcıların “orta ve doğu Avrupa bölgesinde” yatırım yapma tercihlerini en fazla artırdıkları destinasyon olan Türkiye, 2008 krizinde öncesindeki döneme göre Avrupa’da çektiği doğrudan yabancı yatırımları en fazla artıran 3’üncü ülke konumunda bulundu.
Ernst&Young “Yükselen Avrupa’nın büyük bölümü büyüsünü kaybetti, Türkiye ve Rusya yeni etkin güçler olarak yükseliyor” değerlendirmesinde bulundu. EY “Türkiye ve Rusya’da devam eden DYY’lar iki ülkede de kırılgan ve siyasi riskin sınırlandırılmasına bağlı, özellikle de Rusya’nın durumunda” kaydını düştü.


Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young’un yatırımcıların Avrupa’da doğrudan yabancı yatırım yapma niyetlerini incelediği “Çekicilik Anketi Avrupa 2014 – Oyuna Dönüş” raporu yayınlandı. Dünyadan bin yatırımcıyla gerçekleştirilen ankete göre Almanya “Batı Avrupa”da en gözde yatırım ülkesi. Araştırmada yöneticilerin yüzde 40'ı yatırım için Almanya'yı en iyi yer olarak gördüğünü belirtirken, yüzde 22 ile İngiltere ikinci, yüzde 11 ile Fransa üçüncü sırada yer alıyor.
Raporda, “Türkiye hariç, Batı Avrupa dışındaki ülkeler doğrudan yabancı yatırımda düşüşe tanıklık etti” denildi. Rapora göre orta ve doğu Avrupa’da 2014 yılında doğrudan yabancı yatırım için en çekici ülke yüzde 31 ile Polonya olarak görülüyor. Doğrudan yabancı yatırım yapmak isteyenler Çekoslovakya’ya yüzde 11, Romanya’ya yüzde 9, Macaristan’a yüzde 8, Ukrayna’ya yüzde 7, Türkiye’ye ise yüzde 6 oranında yatırım yapma niyetlerini belirtti. Bu niyetin 2013 yılına göre değişimi göz önüne alındığında farklılık ortaya çıktı. Türkiye yatırım niyetlerinde yüzde 4 artışla geçen yıldan bu yıla doğrudan yabancı yatırım niyetinde en fazla artış görülen ülke oldu. Macaristan’a doğrudan yabancı yatırım niyeti yüzde 3 arttı. En fazla yapılmış DYY payına sahip Polonya’ya yatırım niyeti ise geçen yıla göre yüzde 6 azaldı. Bu durum raporda “Doğuda yatırım çekmede olgunlaşmış bu ülkeler, ana kazananlar Türkiye ve Romanya olmak üzere, Doğu’daki ekonomiler karşısında kaybediyor” şeklinde ifade edildi.
Türkiye 2009-2013 döneminde Avrupa’da doğrudan yabancı yatırım çeken en büyük 10’uncu ülke oldu. Söz konusu dönemde İngiltere 3524, Almanya 2851, Fransa 2499, İspanya 1111, Belçika 808, Rusya 743, Hollanda 709, Polonya 622, İrlanda 535, Türkiye 418 doğrudan yabancı yatırım projesi çekti.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *