ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, yoksulluğu, işsizliği, gelir adaletsizliğini iliklerine kadar yaşıyor

Türkiye, yoksulluğu, işsizliği, gelir  adaletsizliğini iliklerine kadar yaşıyor
YAYINLAMA: 19 Eylül 2024 / 18.23
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2024 / 18.23

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’Türkiye, yoksulluğu, işsizliği, gelir adaletsizliğini iliklerine kadar yaşıyor. Otoriterleşmeyi, toplum katmanlarının sorunlar karşında haykırışının susturulmaya çalışılmasını yaşıyor’’ ifadelerini kullandı.

Gaziantep Eczacılar Odası’nın Olağan Mali Kurulu, eczacıların yoğun katılımı ile Gaziantep Eczacılar Odası’nda yapıldı.

Daha çok çalışıp daha az kazanıyoruz

Ülkenin plansızlığın ve hesap-kitap bilmezliğin sonucu yaşadığını kaydeden Demirci, ‘’Bizler de yaşıyoruz. Yaşıyoruz da ne oluyor; brüt yüzde 30’ların üstündeki karlılıktan, 22 -24’lere geriledik. Daha çok çalışıp daha çok ilaç sunuyoruz ama çok daha az kazanıyoruz. Çok istediğimiz eczane sınırlaması geldi ama bir de baktık ki binlerce işsiz eczacımız oldu’’ tespitini yaptı.

Ülke nüfusunun yüzde 80’i zorda

‘11-12 eczacılık fakültesinden 60’lı sayılarla dünyanın en çok 3. eczacılık fakültesi olan ülke unvanına sahip olduk’ diyen Demirci, ‘’Bugün nüfusumuz 2012’ye göre iki katıdan fazla ve bizler ayakta kalma savaşı veriyoruz. Kötüye gidiyoruz, gelecekten endişeliyiz. Ülke nüfusunun yüzde 80’i zorda. Bizde bu yaşananlardan payımıza düşeni alıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Demirci, ‘’Ne yapacağız sorusunun birey olarak, yurttaş olarak cevabı burada bu salonda değil, cevap siyasette, cevap vaatlerde, ideolojik yaklaşımlarda, ekonomik ve politik anlayışların değişmesinde, cevap demokrasinin tecelli ettiği yer olan sandıkta, belki de asıl cevap asıl kurtuluş bu ülkenin cumhuriyetimizin kurucu değerlerine yeniden çark ettirilmesinde. Bu ülkede 84 milyon insanın tükettiği 10 milyar dolarlık ilacın önemli bir bölümünü karşılayan devlet, bu parayı azaltmak istiyor’’ tespitini yaptı.

İlacın alıcısı olan devlet fiyatı da,
kuralları da, kendi belirliyor

Şehir Hastaneleri için 2024, 2025 ve 2026 için planlanan 6,7 milyar dolardan 3 müteahhit için tek kuruş indirim planlanmadığını hatta vergilerinin affedildiğini hatırlatan Demirci, ‘’Ekonomiden sonra en önemlisi eğitimin geldiği nokta ortada. Eğitimi yozlaştırıp, piyasalaştırıp fakülteleri para kazanma ve meslek edindirme kurslarına çevirip sorumluluk almıyorlar. Birkaç gün önce eğitimin asıl amacı bilgilendirmek değildir dediler. Bu ülkede olan bitenden etkileniyoruz. Çünkü ilacın alıcısı olan devlet fiyatı da, kuralları da, kendi belirliyor. Onun için örgütlü olmak önemli’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *