ANASAYFA arrow right Güncel

“Türkiye'de 1,3 milyon insan 'modern kölelik' koşullarında yaşıyor”

“Türkiye'de 1,3 milyon insan 'modern kölelik' koşullarında yaşıyor”
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2023 / 19.35
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2023 / 19.36
Türkiye uluslararası insan hakları kuruluşu Özgür Yürü Vakfı'nın Küresel Kölelik Endeksi'nde 160 ülke arasında beşinci sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye'de 1,3 milyon insan 'modern kölelik' koşullarında yaşıyor.

Avustralya merkezli uluslararası insan hakları kuruluşu Özgür Yürü Vakfı'nın (Walk Free) 2023 Küresel Kölelik Endeksi'nde Türkiye 5'inci sırada yer aldı. Çarşamba günü yayımlanan endekste, 2021'de yaklaşık 50 milyon kişinin “modern köle” olarak yaşadığına, bu rakamın 2016'da 10 milyon olduğuna bunun içinde 28 milyon zorla çalıştırılan kişinin, 22 milyon zorla evlendirilen kişinin ve 12 milyon çocuğun olduğu açıklandı. Raporda ayrıca “modern köle” olarak yaşayan kişilerin sayısının 2016'dan bu yana 10 milyon kişi arttığına dikkat çekildi.

Endekse göre Küresel çapta modern köle kategorisinde değerlendirilen her 4 kişiden 1'i çocuk. Ayrıca modern kölelerin yaklaşık yüzde 54'ü kadınlardan ve kız çocuklarından oluşuyor. 49,6 milyon kişiden 22 milyonu zorla evlendirilirken, 27,6 milyonuysa zorla çalıştırılıyor.

Endekste modern köleliğin en sık görüldüğü ülkenin Kuzey Kore olduğu belirlendi. Kuzey Kore'yi Doğu Afrika'daki Eritre ve Afrika'nın kuzeybatısında yer alan Moritanya takip etti. Suudi Arabistan 4'üncü, Türkiye ise 5'inci sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından Tacikistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Afganistan ve Kuveyt geliyor. Endekse göre modern köleliğin en az olduğu ülkeyse İsviçre. İsviçre'yi Norveç, Almanya ve Hollanda takip ediyor.

Rapora göre Türkiye'de 1,3 milyon kişi modern kölelik koşullarında yaşıyor.

Raporda Türkiye'nin arasında olduğu modern köleliğin en yaygın görüldüğü ülkeler hakkında şu ifadelere yer verildi: "Bu ülkeler, sivil özgürlükler ve insan hakları için sınırlı korumalar dahil olmak üzere bazı siyasi, sosyal ve ekonomik özellikleri paylaşır. Çoğu, siyasi istikrarsızlık, çatışma ve/veya otoriterlik yaşamış değişken bölgelerde bulunuyor. Bu ülkelerden birçoğu, vatandaşlarını farklı sektörlerde, özel cezaevlerinde veya zorunlu askerlik yoluyla çalışmaya zorlayan hükümetlere sahiptir. Diğerleri, genellikle vatandaşlarla aynı yasal korumalara sahip olmayan ve sömürüye karşı oldukça savunmasız olan çok sayıda mülteci veya göçmen işçiye ev sahipliği yapıyor. Moritanya gibi bazıları, uygulanmaya devam eden kalıtsal kölelik yoluyla tarihsel sömürünün mirasıyla yaşıyor; ve dünya çapında, miras kalan eşitsizlik sistemleri, topluluklar içindeki en marjinal gruplar için modern kölelik riskini yerleştirmeye devam ediyor."

Modern köleliğe maruz kalan en fazla insan nüfusunun Hindistan, Çin, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Endonezya, Nijerya, Türkiye, Bangladeş ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadığı belirtilen raporda "Toplu olarak, bu ülkeler modern kölelikte yaşayan her üç kişiden yaklaşık ikisini ve dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturuyor" dendi.

Araştırmada G20 ülkelerinin, üretiminde modern kölelik uygulamalarının kullanıldığı 468 milyar dolar değerinde ürün ithal ettiği belirtildi. Bu ürünlerin 5,3 milyar dolarlık bölümünün de Türkiye'den ithal edildiği açıklandı. Türkiye'nin içinde bulunduğu G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Söz konusu ürünlerin başındaysa elektronik cihazlar geliyor; bunu sırasıyla kıyafet, palm yağı, güneş paneli ve tekstil sektörü izliyor.

Günümüzde neredeyse her ülkede kölelik yasaklanmış olsa da "modern kölelik" hukuki bir terim olarak ülkelerin mevzuatına henüz girmiş değil. Bu nedenle yeni formlarıyla kölelik, insanlığın en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Zorla çalıştırılma, zorla evlendirilme, çocuk işçiliği, borç esareti, insan kaçakçılığı, çocukların satılması ya da suistimal edilmesi ve kölelik benzeri diğer uygulamalar bu tanımın içinde yer alıyor.

Modern kölelik genellikle düşük gelirli ve çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde yoğun olarak görülse de ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerdeki modern köle sayıları da endişe veriyor. Günümüzde konfeksiyon, madencilik, tarım ve balıkçılık gibi sektörler başta olmak üzere modern kölelik birçok alanda oldukça yaygın. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *