ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’de sanayi kuruluşları zorda

Türkiye’de sanayi kuruluşları zorda
YAYINLAMA: 10 Eylül 2024 / 16.05
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2024 / 16.05

Reuters, Türkiye ekonomisine ilişkin analizinde, mevcut 'sıkı para politikası'nın şirketlerin kapanma ve iflas dalgasını tetiklediğini belirtti. Yeni bir işsizlik dalgası riskine dikkat çekti.

Ekonomide devam eden kriz nedeniyle yılın ilk 7 ayında, 15 bin şirket kapandı. Krizden etkilenen sektörlerin başında ise tekstil üretimi yer alıyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Türkiye'de şirketlerin ağır ekonomik koşullar nedeniyle iflas ettiğini ya da konkordato ilan ettiğine dikkat çeken bir analiz haber yayımladı. Haberde, çeşitli şirketlerin sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi.

Dünyanın önde gelen şirketlerinden Zara için Çorlu'da üretim yapan Doğan Duman'ın fabrikasındaki işçilerin üçte birini son bir yılda işten çıkardığını anlattığı belirtilen haberde, mevcut tablo şöyle anlatıldı: "Duman'ın organize sanayi bölgesindeki fabrikasında çok sayıda dikiş makinesi kenara itilmiş, atıl şekilde beklerken; dışarıda ise kapısına kilit vurulmuş fabrikalar ve 'satılık' tabelaları dikkat çekiyor.

Yüksek enflasyon ve aşırı ısınan talebi dizginlemek için bir yıldan uzun süredir devam eden sıkılaştırma çabalarıyla birlikte benzer sahneler Türkiye genelinde giderek artarken; işten çıkarma, konkordato ve kapanma dalgası da yayılıyor."

Haberde ayrıca, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan şu uyarısına da yer verildi: "Konkordatoların bir kısmının gelecek aylarda iflaslara dönüşmesi ve zincirleme etkilerle ekonominin geneline yayılması ağır bedellerle sonuçlanabilir... Ticari alacakların konkordatoda kapsam dışında kalmasını şiddetle öneriyoruz. Aksi takdirde yaşatalım diye konkordato imkânı vermiş olduğumuz firmanın birbirine bağlı yüzlerce ticari alacaklısını da çok zor durumda bırakmış oluruz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *