ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’nin bir zihniyet devrimine ihtiyacı var

Türkiye’nin bir zihniyet devrimine ihtiyacı var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.22
2. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nı iki bakan açtı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kaç ülkeye gittiği konusunda kendisine soru önergesi gönderildiğini belirterek, “Türkiye oturduğu yerde 152.6 milyar dolar ihracat yapabilir miydi? Türkiye böylesi bir krizden IMF’den para almadan hatta IMF’nin cebine cep harçlığı verecek bir olaydan başarıyla çıkabilir miydi? Sonuç itibariyle gidemediğin yer senin değildir. Müşteri gelmiyorsa sen ona gideceksin” dedi. Çağlayan, “Türkiye şimdi böylesi bir ortamda yeni bir zihniyet devrimine ihtiyaç duyarak yoluna devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

1986’da Hanofer’de tek firmamız yoktu
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ve ve beraberindeki heyet Gaziantep’te 2. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışına katıldı. Akor Fuarcılık tarafından Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, 80’li yıllarda Almanya’nın Hannofer Fuarı olduğunu hatırlatarak, “1986 yılında Almanya’daki fuarı hala unutamadım. O fuarda bir tek Türk firması bile görememiştim. Geçen yıl yine o fuara gittim. Alman bakan meslektaşım fuara katılmamızın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Bu kez o fuardaki firmaların neredeyse yarısı Türk firması olduğunu gördüm. Geçen 10 yılı restorasyon yılı yaptık. Bugün 21 Şubat bana büyük bir felaketi hatırlatıyor. Bu tarih Anayasa kitapçığını fırlatıldığı tarihtir. O günlerde bir saat sonra dahi ne olacak kimse bilemezdi. O günlerden bugünlere geldik ve şimdi 10 yıl sonrasını programlayan bir ülkeyiz.

27 üyeli AB’nin 23 ülkesinden
daha az iç ve dış borcumuz var
Çağlayan, “Bugün 27 üyeli AB’nin 23 ülkesinden daha az iç ve dış borcumuz var. Evvel Allah şimdi yük veren değil yük alan bir ülke haline geldik. Şimdi ekonomide geldiğimiz mesafe önemli diyoruz. Geçmişteki bütün sıkıntılar ortadan kaktı. Şimdi sürekli büyüyen ve gelişen test edip onaylanan başarılı bir Türkiye var. Daha yapacak çok işimiz var” dedi.
Bakan Çağlayan, ekonomideki gelişmelerin siyasi ve ekonomik istikrarla özel sektöre olan güvenle 2023 hedeflerine hep birlikte gittiklerini belirterek, “Biz 2002’den 2012 ye gelirken büyük zorluklardan geçtik. Türkiye şimdi böylesi bir ortamda yeni bir zihniyet devrimine ihtiyaç duyarak yoluna devam etmesi gerekiyor. 2012 yılında tarihimizin ihracat rekorunu büyük krizlerin yaşandığı zaman yaptık” dedi.

Gaziantep’e daha geniş bir fuar yapmalısınız
Üretilen ürünlerin fuarlarda mutlaka tanıtılması gerektiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “Biz sözde değil özde fuarları destekliyoruz. Yeni teşvik sistemimizde fuarcılığı önemsediğimiz için öncelikli teşvik kapsamına aldık. Gaziantep ihracatı ve büyümesi Türkiye ortalamasının üzerinde İşte şimdi Gaziantep’e daha geniş bir fuar yapmalısınız. Bu konuda çok ciddi destekler var ve bunlardan faydalanılabilir. Bu kardeşiniz dünyanın çevresini tam 35 kez turlamış. Bazıları bana soru önergesi gönderiyor. Kaç ülkeye gittiğim konusunda. Elinin körünü yapıyoruz ne yaptığımız ortada işte. Türkiye oturduğu yerde 152.6 milyar dolar ihracat yapabilir miydi? Türkiye böylesi bir krizden IMF’den para almadan hatta IMF’nin cebine cep harçlığı verecek bir olaydan başarıyla çıkabilir miydi? Sonuç itibariyle gidemediğin yer senin değildir. Müşteri gelmiyorsa sen ona gideceksin ” diye konuştu.
Bakan Çağlayan tekstil konfeksiyon sektörünün Türkiye için hayati öneme sahip olduğuna işaret ederek, bu alanda ihracat rakamlarının daha yüksek seviyelere çıkarılması gerektiğini söyledi.

İlk fuarımızı yağmur altında yaptık
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin alıcı ve satıcıların bir araya gelmesi için bu fuarların çok önemli olduğunu belirterek, “İlk fuar alanımızı yağmur altında yaparken şimdi bu büyük fuarımız bile bize yetmiyor. Çünkü 177 ülkeye ihracat yapan sanayicilerin önündeki engelleri kaldırmak bizim görevimizdir. Bu gibi fuarlarda sizinle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ayda iki fuar düzenlemek istiyoruz
Fuarımıza Çin’den Avrupa’ya kadar birçok firmanın katıldığı ifade eden Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, “İnşallah bundan sora fuarımızı uluslar arası fuar boyutuna getirip daha verimli bir hale getirme çabası içinde ocağız” dedi.
Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ayda en az iki fuar düzenlemek istediklerini belirterek, “Biz her sektörde çeşitlenme ve daha fazla üreterek rekabet için koşuyoruz. Buna hiç bir zaman ara vermeyeceğiz” dedi.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *