ANASAYFA arrow right Güncel

Ücretli çalışanın alım gücünü gerileten bu adaletsiz yapı ortadan kaldırılmalı

Ücretli çalışanın alım gücünü gerileten  bu adaletsiz yapı ortadan kaldırılmalı
YAYINLAMA: 23 Nisan 2025 / 19.05
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2025 / 19.05

Sürekli değişen ülke gündeminin, temel ve acil sorunların belirsizleşmesine yol açtığını kaydeden Türk-İş Gaziantep İl Başkanı Mehmet Akif Sarıca, ‘’Ülkemizde vergi yükü ağırlıklı olarak ücretli çalışanlar üzerinde. İşçilerin gelir vergisi tarife ve oranlarında değişiklik talepleri göz ardı edilmiş, beklentileri karşılanmamış. Gelir vergisi tarifesi 2002 yılı temel alınarak her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmediği için, işçiler daha fazla gelir vergisi ödemek zorunda kalıyor. Ücretli çalışanların alım gücünü daha da gerileten bu adaletsiz yapıyı ortadan kaldıracak düzenlemeler bir an önce yapılmalı’’ dedi. 

45 güne rağmen henüz ve karşı bir teklif verilmedi

Kamu kesiminde yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayacak toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiğini söyleyen Sarıca, ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulan ‘Ortak talepler’ aradan geçen yaklaşık 45 güne rağmen henüz cevaplandırılmamış ve karşı bir teklif verilmedi. Konfederasyonumuz üyesi sendikaların idari maddelerdeki müzakereleri sürüyor. Ücret ve sosyal ödemelere yapılacak zammın, işçilerin satın alma gücünü ve refahını artıracak biçimde belirlenmesi ve iş şartlarının iyileşmesi öncelikli’’ şeklinde konuştu.

Sarıca, ‘’İşçilerin, aileleriyle birlikte yaşama şartlarının ‘İnsan onuruna yaraşır’ düzeye getirilmesi ve müzakerelerin olumlu sonuçlanması için tam bir dayanışma içinde birlikte mücadele edilecek. Ülke ekonomisinin işçi haklarını gözeterek yeniden şekillendirilmesi gereğini savunuyoruz. Ağır geçim koşulları içinde yaşama tutunmaya çalışan kesimlerden daha fazla fedakarlık beklenmemeli. Çalışanlara yönelik enflasyon hedefi ile uyumlu ‘Ücret politikası’ yerine milli gelirin tüm kesimlerce adil paylaşılmasını öngören bir ‘Gelir politikası’ öncelikli olmalı’’ açıklamasında bulundu.

Yaşanan güncel sorunlara öncelikle çözüm getirilmeli

1 Mayıs’a değinen Sarıca, ‘’1 Mayıs işçinin, emekçinin kazanımlarının ve taleplerinin ortaya konulduğu, dayanışmanın gösterildiği, çeşitli etkinliklerle kutlanan, işçilerin yaşama ve çalışma şartlarının, iş güvencesi, işyeri güvenliği, alım gücü, sendikal örgütlenme ve grev gibi en temel haklarının değerlendirildiği gün. Sendikal örgütlenmenin önünde engel olan çalışma mevzuatının ‘Sosyal hukuk devleti’ ilkeleri çerçevesinde ve evrensel hukuk ve normlar esas alınarak yeniden düzenlenmesi talebimizi yineliyoruz. Günümüzde işçilerin yüzde 86’sı sendikal örgütlenme kapsamı dışında. Bu konuda acil düzenleme yapılmalı. Başta taşeron çalıştırma, yetkide yaşanan sorunlar, staj mağdurları vb. olmak üzere yaşanan güncel sorunlara öncelikle çözüm getirilmeli’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *