ANASAYFA arrow right Güncel

Ülke olarak su stresi yaşıyoruz, önlem alınmazsa su fakiri olacağız

Ülke olarak su stresi yaşıyoruz, önlem alınmazsa su fakiri olacağız
YAYINLAMA: 26 Eylül 2023 / 22.01
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2023 / 22.02
“Ciddi bir iklim değişikliği yaşanıyor ve şartlar değişiyor. Bu yıl 2 binden fazla orman yangını çıktı”

Suyun kaynağından musluğumuza güvenli bir şekilde gelebilmesi maksadıyla “Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlarının Hazırlanması Tanıtım Toplantısı ve Risk Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Yardımcısı Veysel Tiryaki, “Ülke olarak su stresi yaşıyoruz. 2030 yılına kadar gerekli tedbirler alınmazsa su fakiri olan ülkeler arasına gireceğiz. Tedbirleri almak zorundayız. Bütün kurumlar bu konuda çalışıyor” dedi.

 

Ciddi bir iklim değişikliği yaşanıyor ve şartlar değişiyor

Tiryaki, “İçme ve kullanma suyunun planlarının hazırlanmasında duyarlılığı arttırmak için başta yerel yönetimler olmak üzere ilgili kurumlarda hassasiyeti arttırarak devam etme konusunda yapılacak bir çalışmanın başlangıcı olarak buradayız. Doğduğum köyde, köyün çocukları yüzmeyi köyün içerisinden geçen dereden öğrenirdi ve yaz tatilinde balık tutardık. Ama şu anda o derede bir balık bile yok. Daha doğrusu dere kalmadı. Ciddi bir iklim değişikliği yaşanıyor ve şartlar değişiyor. Bu yıl 2 binden fazla orman yangını çıktı. Bize düşen ise gerekli tedbirleri almak” ifadelerini kullandı.

Kriz kapıya dayanmadan risk yönetim planları hazırlamalı

Dünyan nüfusunun önemli bir kısmının kaliteli suya ulaşamadığını söyleyen Tiryaki, su sıkıntısına maruz kalmamak için şimdiden tedbir alınması gerektiğini belirtirken, “Biz derelerimizin üzerini kapattık ve sayıları onlarca var desek abartmış olmayız. Su fakiri olma ihtimalimiz olduğunu düşünerek yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kurumların planlarını yapması, kriz kapıya dayanmadan risk yönetim planları hazırlamalı” açıklamasını yaptı.

Kaynaktan musluğa kadar geçen bütün süreçlerde ciddi çalışmalar var

Tiryaki, “Yerel yönetimler artık kamu görevleri için de çalışıyor. Kaynaktan musluğa kadar geçen bütün süreçlerde ciddi çalışmalar var. Tarımdaki vahşi sulamadan sanayideki endüstriyel kullanmaya kadar içme sularındaki kayıp kaçaklarında önlenmesi için çalıştay önemli olacak. Bize düşen görev burada çıkan sonuçlardan faydalanmak. Bu önemli çalışmaya ev sahipliği yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Su kıtlığından kaynaklı olarak dünya genelinde önemli göçler yaşanabileceğini düşünüyoruz

Günümüzde dünya ülkeleri yerine şehirlerin birbiri ile yarıştığını kaydeden Tiryaki, “Hangi kent daha iyi yönetiliyorsa o şehir ön plana çıkıyor, bundan sonra da ön plana çıkacak. Risk iyi yönetilemediği takdirde önümüzde ki süreçte su kıtlığından kaynaklı olarak dünya genelinde önemli göçler yaşanabileceğini düşünüyoruz” tespitini yaptı.

Yetişmiş insan gücü beşeri sermaye çok önemli

Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin, “Deprem sonrasında alacağımız derslerle bundan sonrası ile ilgili yapılması gerekenleri acil yapmamız gerekiyor. Çünkü büyük balık küçük balığı yutmuyor, hızlı balık hepsini yutuyor. Zamanla yarışıyoruz. Doğru planlama ve strateji belirlememiz lazım. Dolayısıyla

yetişmiş insan gücü beşeri sermaye çok önemli. 2014 yılında yaptığımız imar ve ulaşım master planını hızlı bir şekilde revize etmek zorunda kaldık. Adil bir dünya mümkün. Bunun için çalışmamız lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile proje hayata geçti

Suyun medeniyet olduğuna dikkat çeken Şahin, “Fırat’ın etrafında ki medeniyetler olağanüstü bir yükselme dönemi yaşamışlar. Su nedeniyle şehirler 200 yılda bir yer değiştirmiş. 2014 yılında göreve geldiğimizde su sıkıntısını gördük. İlk önce vatandaşları bilgilendirmek için çalışmalar hazırladık. Düzbağ Projesini bundan sonra başlattık. Ankara’da temaslarda bulunduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile proje hayata geçti. 130 kilometreden su getirdik. Eğer bu olmasaydı şu anda su sıkıntıları yaşayabilirdik” açıklamasını yaptı.

Toprağı uygun tohum ile yeşillendirmek çok önemli

Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve çiftçiye önem verdiklerini ifade eden Şahin, “Belediye bünyesinde Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nı kurduk. Toprağı uygun tohum ile yeşillendirmek çok önemli. Oğuzeli’nde Tarım Okulu kurduk. Bu okulda kadın kooperatiflerimizin eğitim alacağı alt yapıyı oluşturduk. Aile ekonomisi güçlenince patlıcan ve biber satma ile her eve iki asgari ücret girmeye başladı. Doğru model ve iyi koordine ile bu mümkün” diye konuştu.

Su konusu belki de ülkenin geleceğini şekillendirecek

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, “Su konusu belki de ülkenin geleceğini şekillendirecek. Kaynaklardaki kayıp için anılacak önlem ileride yaşanacak sorunların önüne geçmesine vesile olunacak. Önceki dönemde Vali olarak görev yaptığım Rize’de de su sorununu konuşuyorduk. Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıklı İçme Suyu” haritasına baktığımızda en kırmızı illerden birisi Rize. Demek ki suyu doğru yönetemez ve sistemi doğru kuramazsak başarılı olunamaz. Onun içinde bu toplantı çok önemli” dedi.

Ülkemizin her yerinde su konusu konuşuluyor artık

“Ülkemizin her yerinde su konusu konuşuluyor artık. Suyun doğru yönetilmesi, sistemin doğru kullanılması gerekiyor” ifadelerini kullanan Çeber, “İçme ve kullanma suyunun güvenliği çok önemli. Aynı zamanda bereketli hilal üzerinde bulunuyoruz. Bunu dememizin nedeni ise suyun varlığı. Su her zaman bereketin simgesi oldu. Riski en iyi şekilde yönetmemiz ve su kıtlığının önüne geçmemiz lazım” şeklinde konuşma yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *