ANASAYFA arrow right Güncel

Un desteği kesilirse birçok fırın kapanır

Un desteği kesilirse birçok fırın kapanır
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2023 / 20.40
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2023 / 20.42
Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, esnafa verilen un desteğinin devam etmesi gerektiğini söyledi

Esnafın sorunlarını çözmek için mücadele ettiklerini ifade eden Sarı, “Ülkede yaşanan ekonomik kriz bize de yansıyor. Yakın zamanda devletin una verdiği desteğin zamanı dolacak. Şu anda un 380 TL, eğer destek verilmezse 460-470 TL’ye yükselebilir. Bunun akabinde ise ekmeğe zam yapmak kaçınılmaz olur. O yüzden halkımızın ucuz ekmek yiyebilmesi için devletin un desteğini sürdürmesi gerekiyor. Yoksa birçok fırın kapanır” şeklinde konuştu.

Odunlu fırınlarımızın sayısı artıyor

Kahramanmaraş depremleri sonrasında odunlu fırınların öneminin ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Sarı, “En ufak bir afette ilk başta elektrik ve doğalgaz kesiliyor. Daha önce fırınlara ruhsat verilmesi için doğalgaz şartı isteniyordu, ancak depremler ile birlikte bu kaldırıldı. Artık belediyelerde yeni açılan fırınlara ruhsat verirken doğalgaz şartı aramayacak. Odunlu fırınlarımızın sayısı artıyor” dedi.

Hak edenin ve dürüst çalışan esnafımızın hakkını vermek gerekiyor
Sarı, “Deprem döneminde fırıncı esnafımız canla-başla çalışarak halkımıza etmek yaptı ve alınan karar doğrultusunda ücretsiz verdik, fakat ödemelerin bir kısmını yapmadılar. O yüzden esnafımız dargın. Esnafımızın gönlünün alınmasını ve destek çıkılmasını isterdik. Maalesef bunu göremedik. Her zaman belediyelerimizin yanındayız. Hak edenin ve dürüst çalışan esnafımızın hakkını vermek gerekiyor” diye açıklamada bulundu. 

Günlük 500 TL’ye çalıştıracak eleman bulamıyoruz

En büyük sorunlarının işçi olduğuna dikkat çeken Sarı, fırınlarda günlük 500 TL’ye çalıştıracak eleman bulamadıklarının altını çizdi. “Asgari ücretin yanı sıra sigorta primlerin artması esnafımıza zarar veriyor. Sigorta primlerimizin, doğalgaz ve suyun yüzde 50’ye düşürülmesini istiyoruz. Gaziantep halkının uygun fiyata ekmek yiyebilmesi için maliyetlerimizin düşük olması lazım. Bunun için de devletin ve belediyelerin destek çıkması gerekiyor. Çünkü günlük kazancın yüzde 95’i giderlere gidiyor” açıklamasında bulundu.

Meslek liselerine daha fazla ağırlık verilmeli

Başkan Sarı, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle ara elamanı yetişmediğini vurguladı. “Eğer bir kişi okumuyorsa bir zanaat öğrenmesi lazım. Ancak 4+4+4 eğitim sisteminde bir öğrenci 18 yaşında liseden mezun oluyor. Bu yaşta bir kişi ne çırak ne de usta olur. O yüzde eğitim sistemi değişmeli. Meslek liselerine daha fazla ağırlık verilmeli. Okullarda pidecilik, aşçılık gibi bölümler açılmalı. Pide Gaziantep’e hasa yöresel bir ürün ve kentin bir kültürü. Şehrin kebap, ciğer ve nohut dürümü olmazsa olmazı. O yüzden pide vazgeçilmez kültürü arasında yer alıyor. Dolayısıyla sektörü ayakta tutabilmek için birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmeliyiz” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *