ANASAYFA arrow right Güncel

Uzman Psikolog Hayrettin Şahin,

Uzman Psikolog Hayrettin Şahin,
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Depresyon hastalarının tedavisi mümkün
Depresyon hastalarının tedavisi mümkün
Asrın en çok yaşanan psikolojik rahatsızlıklarından biri olan depresyon hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu söylendi.
Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, “Kişi genel itibari ile depresyona girdiği zaman hayattan tat ve lezzet almaz, hayatın bir anlamı kalmaz, niçin yaşadığının farkında değildir, iş verimi düşer, hareketler donuklaşır, monotonlaşır. Kendisine her şey boş gelir. Hedefi yoktur, amacı yoktur. Sürekli intihar eylemi düşünceleri gelir aklına, bunları yaşar genelde. Elini eteğini dünyadan çeker. Çalışamaz, bol bol uyur yada hiç uyumaz, buna benzer psikolojik belirtileri vardır” diye konuştu.
Bir insan neden depresyona giriyor
Şahin, “Bunun temelinden aslında çocukluk döneminden yetiştirme tarzından kaynaklanır. O dönemde çocuk değersiz hisseder kendini. Anne baba yeterli miktarda ilgi, alaka, sevgi, göstermez, değer vermez, onaylamaz, aşağılar, hakaret eder. Buna benzer olumsuz tutum ve davranışlarda zaman içerisinde devam ederse, aynı şekilde evlendiği zaman diğer aile fertleri kendini aşağılarsa değer vermezse, yada bir ölüm olayına tanık olur. Yada aileden birlerini kaybederse bu birikimler artar, zaman içerisinde yaşamış olduğu travma tik olayların sayısı artar. Kendisi de içine atar bastırır, içine atar bastırır biriktirir ve bir süre sonra bilinç altı kocası dolar ve depresyon demiş olduğumuz sorun ortaya çıkar. Daha önce söylemiş olduğum belirtileri gösterir. Yaşamak istemez. Depresyon hastalarının yüzde 15’i intihara teşebbüs ediyor. Bunların yaklaşık yüzde 5’i ölüyor. Yüzde 10’u kurtarılıyor” dedi.
Tedavisi mümkün
Depresyon hastalarının tedavisinin mümkün olduğunu kaydeden Şahin, “Tedavisi var, öncelikle depresyon hastalarında iki tür tedaviden bahsetmek mümkün. Bunun bir tanesi ilaç tedavisi diğeri ise pisko terapidir, psikolojik tedavilerdir. Tedavi sürecinin başarılı olabilmesi için aslında hem ilaç tedavisi hem de Psikolojik tedavinin beraber yapılması gerekiyor. Bizde psikolog olarak şuanda pisko terapi sürecine ağırlık veriyoruz. 10 yıllık 20 yıllık 30 yıllık depresyon hastalarımız geliyor. Depresyon hakkında bilgi almak isteyenler geliyor. Onlara yaklaşık 10 saatlik yoğunlaştırılmış terapiler alıyoruz. Ondan sonra yaşantılarına mutlu bir şekilde devam ediyorlar. Tedavisi olan bir sorundur. Ama ülkemizde yoğun olarak yaşanıyor. Ekonomik krizler, savaşlar, halkın yaşamış olduğu doğal afet ve olaylar, bu tür depresif duyguları arttırır ortaya çıkarır. İnsanların depresyona girmesine yol açar. Bütün yaş gruplarında görülüyor. Bebeklerde dahi depresif davranışlar gözleniyor. Örneğin küçük çocuğun annesi vefat etti. 2,3 yaşlarında o dahi depresyona girebilir. Yani her yaşta görülme ihtimali vardır” dedi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *