Kentteki Suriyeliler’in sayısının artması, konut ve diğer tüketim ürünlerin olan talebi de artırdı. Talep artınca fiyatlarda arttı. Örneğin; kirası 10 bin lira olması gereken bir konuta 20 bin lira kira ödenmek zorunda kalınıyor
Halkı çok zor günlerin beklediğine dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, ‘’Halk karnını doyurma derdinde. Vatandaş, ‘Karnımı doyurayım yeter’ noktasına geldi. Durum böyle olunca da zor bir kış bizi bekliyor. Mutlaka enflasyonun düşürülmesi hem de gelir arttırıcı önlemlerin alınması gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.
Bir önceki yıla göre ödediğiniz doğalgaz ve elektrik faturası yüzde 38 artacak
Vatandaşları zorlu bir kış beklediğini ifade eden Yılmaz, ‘’Asgari ücrete yılbaşından beri zam yapılmıyor. Her şeyin fiyatının bu kadar arttığı, bırakın lüks tüketimi gıdaya ulaşmanın bile güç olduğu bir ülkede asgari ücret ve sabit gelirlilerinin zor bir kış geçireceği belli. Çünkü bir önceki yıla göre ödediğiniz doğalgaz ve elektrik faturası yüzde 38 artacak. Resmi enflasyon yüzde 60’lar seviyesinde. Ama gelirinizde herhangi bir artış yok’’ şeklinde konuştu.
Hiç olmazsa vatandaşın geçimini sağlayacak bir artış yapılmalı
Yılmaz, ‘’Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmalıydı. Çünkü çalışanlarda ev geçindiriyor, çocuk okutuyor, kira ödüyor. Bunların mutlaka düşünülmesi gerekiyor. Yılbaşında asgari ücrete zam yapılacak, ancak ne kadar zam yapılacağını tahmin edemiyoruz. Hiç olmazsa vatandaşın geçimini sağlayacak bir artış yapılması gerekiyor’’ dedi.
Ücretli kesimlerin vergilendirme yöntemi gözden geçirilmeli
Verginin geniş kesimlere yayılması, çok kazanan çok, az kazanandan ise az vergi alınması çağrısında bulunan Yılmaz, ‘’Türkiye’de ne yazık ki vergi oranları çok yüksek. Çalışanların maaşı arttıkça yıl sonuna doğru geliri düşmeye başlıyor. Özellikle ücretli kesimlere yönelik vergilendirme yönteminin gözden geçirilmesi lazım. Ayrıca verginin geniş bir tabana yayılması, çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalı’’ ifadelerini kullandı.
Herkes üzerine düşeni yapmalı
Gaziantep’teki yaşam koşullarına değinen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, Antep’in pahalı bir şehir olduğunun altını kalın harflerle çizdi, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Şehrimizde ki Suriyelilerin sayısının artması, konut ve diğer tüketim ürünlerin olan talebi de artırdı. Talep artınca fiyatlarda arttı. Örneğin; kirası 10 bin lira olması gereken bir konuta 20 bin lira kira ödenmek zorunda kalınıyor. Yemeğin maliyeti 20 lira siz 100 lira ödüyorsunuz. Bu arz ve talebin artmasından kaynaklanıyor. Bunu ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum dolayısıyla açıklayamayız. Ahlaki doyumsuz ve açgözlülükle açıklamamız gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapmalı.’’