Alpdoğan, “Vatandaşın çoğu kredi kartı, telefon ve internet borcundan dolayı icralık oluyor. Yani maddi durumu kötü olanlar icralık. Adli olayların artması da ülkedeki ekonomik gelişmelerle doğrudan bağlantılı” tespitini yaptı.
Adli olaylar ülke ekonomisi ile doğrudan bağlantılı
Alpdoğan, “Ülkede ekonomi ne kadar kötüye giderse adli vakalarında aynı oranda arttığını görüyoruz. 2000’li yıllarda devalüasyon olduğu dönemde inanılmaz şekilde icra dosyaları artmıştı. Aynı şekilde 2008 yılında da iflas eden şirketler oldu. Günümüzde de ekonomi daha sancılı bir dönemden geçiyor” ifadelerini kullandı.
Hırsızlık, uyuşturucu, yağma suçları ve istismar dosyalarında artış var
İnsanların mutlu olamamasından kaynaklı olarak suç oranlarının da arttığını kaydeden Alpdoğan, ailelerin yanı sıra çocuklarında mutlu olmadığını o nedenle umutsuzluğun insanları uyuşturucu madde gibi alanlara yönlendirdiğini söyledi. “Gaziantep’te darbe döneminde cezaların büyük kısmını siyasi davalar oluşturuyordu. Ancak son 3-4 yıldan beri siyasi davalar azaldı, adli davalar arttı. Hırsızlık, uyuşturucu, yağma suçları ve istismar dosyalarında artış yaşanıyor” dedi.
Yargılamaların uzun sürmesi insanların adalete olan inancını sarsıyor
Alpdoğan, “Yargı sisteminde de sıkıntılar mevcut. Davalar çok geç sonuçlanıyor. Bir boşanma davası 4-5 yıl, alacak-verecek davası 4-5 yıl sürüyor. Örneğin; bir iş kazası en az 5 yılda sonuçlanıyor. Mahkeme bir evrak eksikliğinden duruşmayı 6 ay erteliyor. Tazminat davalarında mağduriyetler yaşanıyor. Tazminat davaları mahkeme uzun sürdüğü için işçinin alacağı enflasyon karşısında pul oluyor. 60 bin lira alması gerekirken 15 bin lira alıyor. O nedenle yargılamaların uzun sürmesi insanların adalete olan inancını sarsıyor” açıklamasını yaptı.
Yargı mensuplarının sayısı dosya sayısına göre çok az
Yargı mensuplarının sayısının dosya sayısına göre az olduğunu sözlerine ekleyen Alpdoğan, “Geçmiş yıllarda bir hakim yılda 100 davaya bakarken şimdi 300 davaya bakıyor. Hatta Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde 500 davaya bakan hakim var. Davaların birçoğu Bölge Adliye Mahkemesi’nde kısa sürede sonuçlanacağı düşünülüyordu, ancak öyle olmadı. Çünkü Bölge Adliye Mahkemeleri’ne giden dosyalarda 2-3 yıldan önce sonuçlanmıyor” şeklinde konuşma yaptı