ANASAYFA arrow right Güncel

Yarının sahibi olan çocuklarımıza torunlarımıza sordunuz mu?

Yarının sahibi olan çocuklarımıza torunlarımıza sordunuz mu?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.56
Orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasının yeni işgalleri teşvik edeceğine dikkat çekildi

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi M. Sait Köse, 2B arazilerinin satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, “TEMA Vakfı, orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasına karşıdır. Bu yaklaşım, yeni işgalleri teşvik edecektir. Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalıdır. Çünkü orman kaynak değil, torunlarımıza devredeceğimiz doğal varlığımızdır. Orman sadece ağaçlık alan değil, bir ekosistemdir. Ekosistemin bozulması, en sonunda sistemin tümünün bozulmasına yol açar” dedi.

TBMM’de komisyona sunum yapıldı
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi M. Sait Köse, TEMA’nın TBMM İçişleri Komisyonu tarafından yapılan 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2A ve 2B maddeleri olarak bilinen “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı’nın Görüşülmesi” toplantısına katılarak ve sunum yaptığını açıkladı.

Siyasi partiler satış konusunda görüş birliğinde
Bu sunumdan sonra, “2B orman alanlarının satışı ile ilgili durum hiç bu kadar ciddi olmamıştı. Komisyonda, siyasi partilerin büyük çoğunluğunun satış yönünde görüş bildirmesi endişelerimizi arttırdı” denen açıklamada, “Bu noktada, temsilcisi olduğumuz 460 bin üyemiz adına TEMA Vakfı olarak görüşlerimizi bir kez daha yüksek sesle söylemeyi görev biliyoruz” denildi.
Ormanları satmaya hiçbir
kişinin ve kurumun hakkı yoktur
Köse, TEMA’nın 2B konusundaki temel yaklaşımı ve çözüm önerisini şöyle özetledi: “Egemenlik hukukuna tabii olan ormanları satmaya, devlet dahil hiçbir kişinin ya da kurumun hakkı yoktur. Çözüm süreli mülkiyettir. Süreli mülkiyetle işgalci belirli bir süre için bedel ödeyerek bu alandan yararlanır süre bittiğinde de alan yeniden asıl sahibi devletin tasarrufuna döner. Anayasanın 169/son fıkrası ile 170. Maddesi ve 6831 sayılı Kanunun 2. Maddesi bütünüyle kaldırılmadan ve 1. maddesindeki tanım da düzeltilmeden 2B sorunu çözülemez. Son olarak tüm karar vericilere sesleniyoruz: Vereceğiniz karar ormanlarımızın bugününü, yarınını ve hepimizin geleceğini derinden etkileyecektir.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *