ANASAYFA arrow right Güncel

Yeni randevu sistemi hasta yoğunluğu sorununu çözmeyecek

Yeni randevu sistemi hasta yoğunluğu sorununu çözmeyecek
YAYINLAMA: 12 Haziran 2024 / 20.08
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2024 / 20.08

Onaylı Randevu Sistemi ile hastanelerde yeni dönem başladı. Yeni sistem ile birlikte randevuya gelme işlemi bir gün önceden verilen onayla yapılıyor. Sistem, randevu alıp da muayene gelmeyen kişi sayısını azaltmayı amaçlıyor

Yeni randevu sisteminin hastanelerde ki hasta yoğunluğunu çözmeyeceğini vurgulayan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, ‘’Bir randevuyu alıp gelinmeme sorunu yok tam tersi randevuyu alıp randevu süresi gelene kadar bekleyememe sorunu var’’ dedi.

Bu yanlış bir söylem

Sağlık Bakanlığı’nın hastanedeki randevulara bakışının sorunlu olduğunu dile getiren Eroğulları, ‘’Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu alıp gitmeyenler diyerek suçu yurttaşlara atmıştı. Bu yanlış bir söylem. Kişi muayene olmak için sistemden randevu alıyor, ama randevu birkaç ay sonrasına veriliyor. Birkaç bekleyemeyecek olan vatandaşlar, mecburen özel hastanelere gidiyorlar. Dolayısıyla bir randevuyu alıp gelinmeme sorunu yok tam tersi randevuyu alıp randevu süresi gelene kadar bekleyememe sorunu var’’ açıklamasını yaptı.

Vatandaşların kendi arasında hekime şiddet uygulamasını sağlayacak bir yaklaşım

Eroğulları, ‘’Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevuların bir gece önceden onaylatılacağını ama onaylanmayan randevular içinde gidildiğinde doktor tarafın geri çevrilmeyeceğini söyledi. Bu kendi içerisinde çelişen anlamsız bir açıklama. Bakanın bu sorunu çözemeyip bocaladığını gösteriyor. Çünkü bir yandan randevu onaylama sistemine geçilirken diğer yandan ise onaysız randevulara bakılacak. Bu sağlıkta şiddeti körükleyen, vatandaşların kendi arasında hekime şiddet uygulamasını sağlayacak bir yaklaşım’’ tespitini yaptı.

Hastanelerde insanlara ayrılan muayene süresi çok kısa

Hastanelerde insanlara ayrılan muayene süresinin çok kısa olduğuna dikkat çeken Eroğulları, ‘’Birkaç ay sonrasına gün verilmesinin önüne geçmek amacıyla neredeyse iki dakikada bir randevu verilmesi hasta yoğunluğunu azaltmaya çare olmadı. Koruyucu hekimliği ve birinci basamağı yok sayan bir anlayışın getireceği nokta bu idi. Pandemi döneminden sonra sağlık sisteminin çöktüğüne şahit olduk’’ şeklinde konuştu.

Sadece günü kurtarmaya yönelik politikalar uygulanıyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı K. Doğan Eroğulları, Sağlık Bakanlığı’nın konuya yaklaşımının bir hekim veya yurttaş gibi olmadığını sözlerine eklerken konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Sadece günü kurtarmaya yönelik politikaların uygulandığı, suçu vatandaşa yükü ise sağlık çalışanlarına ve hekimlere yıkmaya çalışan bir anlayış hakim. Bu anlayış düzelmeyecek ve olan yine hem halkın sağlığına olacak hem de hekimlerde bir tükenmişlik yaratacak’’ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *