ANASAYFA arrow right Güncel

Yeteri kadar destek verilmezse çiftçi üretimden uzaklaşacak

Yeteri kadar destek verilmezse çiftçi üretimden uzaklaşacak
YAYINLAMA: 21 Eylül 2023 / 21.15
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2023 / 21.16
Milyonlarca çiftçinin merakla beklediği beklediği 2023 tarım destekleri açıklandı. Çiftçiye yapılacak gübre ve mazot desteğinde toplamda dekar başına 2 lira ile 95 lira arasında değişen oranlarda artışa gidildi

Cumhurbaşkanlığı’nın “2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar ı Resmi Gazete’nin 15 Eylül 2023 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Verilen destekler yetersiz
Arpa, buğday, çavdar tritikale ve yulafta 2022 yılında dekara 121 lira olan mazot ve gübre desteği bu yıl 149 liraya yükseltildi. Geçen yıl dekar başına 97 lira destek verilen Aspire bu yıl bu sene 124 lira destek verilecek. Kanolada destek 109 liradan 142 liraya, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 2022’de dekara 96 lira olan destek ise bu sene 124 liraya çıkarıldı.

Dekar başına desteklemenin 700-800 TL olması gerekiyor
Çiftçilere verilecek mazot ve gübre desteklemelerinin yetersiz olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, “Hektar başına verilecek 149 TL destek yeterli değil, sadece çiftçinin yarasına pansuman olur. Çünkü gübrenin tonu 13 bin TL olmuş, mazotun litresi 40 TL’yi geçmiş, ilaç deseniz aldı başını gidiyor. Girdileri sürekli yükseldiği bir dönemde dekar başına desteklemenin 700-800 TL olması gerekiyor. Eğer gerekli destekler verilmezse çiftçi üretimden uzaklaşacak” uyarısında bulundu. 
Ülke olarak tarımda çok kötü bir noktaya doğru gidiyoruz
Türkiye’nin artık tarım ülkesi olmadığını ifade den Keskinsoy, “Ülkemizdeki tarım alanlarının imara açılmasından dolayı tarım alanlarımız gün geçtikçe azalıyor, azalmaya da devam ediyor. Tarım alanlarının yerini beton binalar aldı. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetleri yükseldiğinden birçok çiftçi tarlasını ekmekten uzaklaşıyor. Dolayısıyla ülke olarak tarımda çok kötü bir noktaya doğru gidiyoruz” dedi.
Tarım alanlarını verimli bir şekilde kullanmalıyız

Tarım alanlarının verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydeden Keskinsoy, “Kimyasal gübrelere alternatif olarak organik gübreler tercih edilmeli. Bunun için de çiftçilerimizin bilinçli tarım yapması çok önemli. Birim alanında daha fazla verim elde edebilmenin üzerinde durulmalı. Hollanda’nın büyüklüğü Konya ovamız kadar ama ihracatına baktığımızda bizden daha fazla. O yüzden üreticilerimize her zaman destek vermeliyiz. Eğer çiftçilerimize istediği desteği verirken, tarımda yeniden toparlanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *