Zabıta Haftası dolayısıyla açıklama yapan Tüm Bel Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, ‘’Yerel yönetimlerin hemen bütün hizmetlerinde emekleri olan zabıta çalışanları özverili çalışmalarına rağmen, gerek ekonomik, gerekse de özlük hakları bakımından birçok sorun yaşıyorlar. Zabıta çalışanları diğer kamu çalışanlarından farklı olarak uzun süreli olarak, gece gündüz demeden görev yapmalarına rağmen bunun karşılığını alamıyorlar’’ dedi.
İnsanlarımızı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden siyasi iktidarlar oldu
7 gün 24 saat vatandaşlarla iç içe hizmet yürüttüklerini kaydeden Çevik, ‘’Zaman zaman sokaktaki dilencilere veya seyyar satıcılara müdahale etmek zorunda kalan zabıtalara bu yüzden maalesef ki vicdansız ve kötü kimselermiş gibi bakılmakta ama bu müdahalelerin onların kişisel tercihi değil kendilerine verilen görev gereği olduğu unutuluyor. Ülkemizde her geçen gün daha da derinleşen işsizliğin ve bunun bir sonucu olan dilencilerin veya seyyar satıcıların sokaklara çıkmasının sorumlusu zabıtalar değil. Bunların sorumlusu, bunca yıldır uyguladığı ekonomik siyasi programlarla insanlarımızı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden siyasi iktidarlar oldu’’ şeklinde konuştu.
Yıllardan beri büyüyerek sorunlarımız kangrenleşti
Çevik, ‘’Zabıtaların yaşadıkları sorunların bir kısmı yasa ve yönetmeliklerden kaynaklanırken, bir bölümü de her yerelin kendi özgül koşullarından ve belediyelerin özel uygulamalarından kaynaklanıyor. Maalesef ki bu sorunlar hem belediye yönetimleri, hem de merkezi hükümetler tarafından görmezlikten gelinerek yıllardan beri birikmiş ve kangrenleşti’’ tespitini yaptı.
Çevik, ‘’Sendikamız, zabıta çalışanlarının sorunlarını, işkolumuzdaki öncelikli sorunlar arasında ele alıyor ve sorunların çözüm için gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılması için gerek TBMM nezdinde, gerek hukuksal alanda gerekse fiili ve meşru mücadele anlayışımız doğrultusunda işyerlerimizde ve sokakta sorunları gündem yapıyor, çözüm için mücadele ediyor. Yıllardır sürdürdüğümüz bu mücadeleye ilk günkü kararlılık ve azimle aşağıdaki taleplerimizle devam ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Zabıtaların fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalı
Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarılması gerektiğini dile getiren Çevik, ‘’Zabıta memurlarına yıpranma hakkı tanınmalı, fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalı. Görevlerinin niteliği gereği süreklilik arz eden işler kapsamında bulunan ve günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerinden dolayı, her ay maktu “fazla çalışma” ücretinin, emekli maaş ve ikramiyelerine eklenmesidir. Aylık ödenen maktu fazla çalışma ücret (mesai) miktarlarının, geçmişte olduğu gibi kendi belediye meclislerinde belirlenmeli’’ açıklamasında bulundu.
İş barışını bozan uygulamaya son verilmeli
‘Kentlerin ihtiyacı olan zabıta sayısı uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenerek yeterli sayıda kadrolu zabıta istihdamı sağlanmalı’ diyen Başkan Çevik, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’ Zabıta çalışanlarının görev yerlerinin belediye başkanlarının keyfi tutumlarına göre değiştirilmesi ve yasalara ve yönetmeliklere aykırı çalıştırılması önlenmeli. Zabıta personeline yönelik görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta amirliği gibi görevler başkanın oluru ile vekâleten yürütülüyor. Hizmet üretiminin kalitesini düşüren ve iş barışını bozan bu uygulamaya son verilmeli ve merkezi olarak görevde yükselme sınavı yapılarak, görevlendirmeler asaleten buna göre yapılmalı.’’