ANASAYFA arrow right Güncel

Zamların durması ve ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor

Zamların durması ve ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor
YAYINLAMA: 08 Şubat 2024 / 18.07
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2024 / 18.45

Kahramanmaraş depremleri sonrasında durgunlaşan tekstil artan maliyetler sonrasında ise kan kaybetmeyi sürdürüyor. Kentin en önemli sektörleri arasında yer alan ve binlerce insanın evine ekmek götürdüğü tekstil yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.

Antep’te tekstilin kan kaybetmeye devam ettiğini söyleyen Gaziantep Manifatura ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı ve GESOB Disiplin Kurulu Başkanı Ali Kömürcü, zamların durması ve ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Antep’in yanı sıra Türkiye tekstilde kan kaybediyor

Kömürcü, “Antep’in yanı sıra Türkiye tekstilde kan kaybediyor. Fiyatlarımız Çin’deki ürünlere göre pahalı. Çünkü girdi maliyetlerimiz diğer ülkelere göre yüksek. Alıcılar da ürünlerin fiyatlarını bakarak alım yapıyor. Dolayısıyla yurt dışındaki tekstil pazarlarımızı tek tek kaybediyoruz. Gümrük vergileri çok yüksek, bunun düşürülmesi gerekiyor. Bu vergileri arttırmak istikrar sağlamadı” ifadelerini kullandı.

Girdilerin artması ürünlerin maliyetinin yükselmesi anlamına geliyor

Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Kömürcü, “Vergiler, elektrik, kiralar, ham maddeler, nakliye, sigorta prim ödemeleri ve diğer girdiler yüksek. Geçen bir ürüne yüzde 20 yansıyan maliyet bu sene yüzde 30’a çıktı. Girdilerin artması ürünlerin maliyetinin yükselmesi anlamına geliyor. Bu da ürünlerin fiyatlarının pahalanmasına neden olacak. İki ürün alacak olan bir vatandaş bir ürün almak zorunda kalıyor” tespitini yaptı.

Kepenk kapatanlar sürekli olacak

Kepenk kapatanların sürekli olacağını kaydeden Başkan Kömürcü, “ÜFE-TÜFE’ye göre iş yerlerine yüzde 55 ile 60 oranında zam yapılacak. Kirası 30 bin lira olan bir iş yerinin kirası 50 bin liraya yükseldi. Daha önce ki yıllarda bir yıl boyunca aynı fiyattan akaryakıt alırdık, elektriği ise aynı tarifeden kullanırdık. Şu anda istikrar yok. Bir gecede akaryakıta büyük zamlar gelmeye başladı” vurgusu yaptı.

Zamlı maaşlar daha ceplere girmeden tüm ürünlere zam yapıldı

Piyasada nakit sıkıntısı yaşandığını sözlerine ekleyen Kömürcü, “Emeklilere ve asgari ücrete yüzde 49,5 oranında zam uygulandı. Zamlı maaşlar daha ceplere girmeden tüm ürünlere zam yapıldı. Bu da insanların alım gücünün azalmasına neden oldu. Alım gücü artmadığı sürece piyasaların rahatlamasının mümkünatı yok. Dolayısıyla zamların durması ve ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor” dedi.

2024 yılına büyük umutlarla girildi ancak umulduğunu gibi olmadı

Tüm dünyanın pandemi sürecinden geçtiğini hatırlatan Kömürcü, “Pandemi döneminden kalma sorunla ile mücadele ederken 2023 yılının 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş depremleri ile sarsıldık. Depremler ticaretimizin yavaşlamasına neden oldu. Zorlu bir sürecin ardından esnafımız 2024 yılına büyük umutlarla girdi. Ancak umulduğunu gibi olmadı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *