TEGV Başkanı Prof. Dr. Süha Sevük, önümüzdeki 20-25 yılda dünyada acımasız bir rekabet yaşanacağını, ancak ülkemizin şu andaki şartlarının böyle bir savaşı karşılayacak durumda olmadığını söylerken, "Gençlerin matematik ve doğaya ilgisini artırabilirsek, ancak o zaman bu teknoloji savaşında yerimizi alabiliriz" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk da eğitimde ezbere odaklı yaklaşımdan, anlama ve öğrenmeye dayalı yaklaşıma geçmek için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
TGEV, yılda 15 milyon öğrenciden ancak 15 milyonuna ulaşabiliyor
Eczacıbaşı Holding ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) birlikte yürüteceği "Genç Mucitler Eğitim Projesi", pilot il seçilen Gaziantep'te başlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Sevük, TEGV'in 10 yılda 600 bin çocuğa ulaştığını, 10 bin civarında eğitim gönüllüsü bulunduğunu belirterek, yılda 150 bin çocuğa ulaştıklarını, ancak ülkemizde eğitim yaşındaki çocuk sayısının 15 milyon olması nedeniyle, ulaştıkları kitlenin ancak yüzde 1 düzeyinde kaldığını vurguladı.
Eğitim parkları, Milli Eğitim'in laboratuvarları haline dönüştürülebilir
Toplumsal sorumluluk hisseden gruplarla işbirliğine giderek, eğitim parklarındaki sağlık, beslenme, sanat girişimlerinden olumlu sonuç aldıklarını dile getiren TEGV Başkanı Prof. Dr. Süha Sevük, "Genç Mucitler Eğitim Projesi kapsamında çocuklarımıza matematik ve fen nasıl sevdirilir, mükemmel matematik ve fen programları nasıl hazırlanır diye araştırdık. Bu proje kapsamında TGEV'in eğitim parkları Milli Eğitim için ideal birer laboratuvarlara dönüştürülebilir" diye konuştu. Sevük, projeye destek veren işadamı Bülent Eczacıbaşı'na seslenerek, "Sayın Eczacıbaşı, üç-beş yıl sonra TGEV projesinin başarıya ulaştığını görürse, mutlaka projeye destek vermeye devam edecektir" dedi.
Rekabette üstünlüğü insan kaynaklarının yeterliliği belirliyor
Genç Mucitler Eğitim Projesi'ne destek veren Bülent Eczacıbaşı da törende yaptığı konuşmada, projenin eğitim alanında başarılı ola cağına inandığını belirterek, TGEV ve Eczacıbaşı işbirliği ile oluşturulan proje sayesinde dünyayı tanıyan, evreni sorgulayan çocuklar yetiştirilmesine katkıda bulunulmasının amaçlandığını ifade etti. Eczacıbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha verimli toplum ve kuruluşlar, zorlu rekabet koşullarında varlıklarını sürdürebilirler. Artık rekabette üstünlüğü insan kaynaklarının yeterliliği belirliyor. Araştırmalar Türkiye'nin matematik alanında 31'inci, fen alanında 33'üncü olduğunu gösteriyor. Mutlu, sağlıklı, refah düzeyi yüksek bir ülkede yaşamak istiyorsak, matematik ve fen’e önem vermeliyiz."
Öğrencilerim matematik ve fende başarılı değil
Projeyi hazırlayan 16 kişilik ekipte bulunan Yar. Doç. Dr. Erdinç Çakıroğlu, Projeye neden ihtiyaç duyulduğu, nasıl hazırlandığı ve nelerin amaçlandığı konusunda bilgi verirken, "Çocuklarımıza matematik ve fen öğretebilir muyuz? Bu soruya olumlu yanıt vermek biraz zor. Çünkü çevremizde hep matematik ve fen sevmeyen çocuklar görüyoruz. Ülkemizdeki öğrencilerin matematik ve fen başarısı, uluslararası karşılaştırmalarda da görüyoruz ki pek iç açıcı düzeyde değil. Çocuklarımızın bilimsel düşünceye değer veren bireyler olmasını istiyorsak, sınıfların bilimsel düşünceye değer veren birimler olarak düzenlenmesi lazım" diye konuştu. Dr. Sinan Orkun da konuşmasında şimdiye kadar eğitimi hep öğretmen merkezli düşündüğümüz vurgularken, burada amacın öğrencinin kendi araç ve gereciyle bilgiye kendisinin ulaşmasının sağlanması olduğunu belirtti.