ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Emekli vekile 4 milyar, vatandaşa 300 milyon

Emekli vekile 4 milyar, vatandaşa 300 milyon
YAYINLAMA: 17 Aralık 2021 / 14.59
GÜNCELLEME: 17 Aralık 2021 / 14.59
Sabah’ın 36.000 civarındaki emekli milletvekiline bütçeden her ay 2 katrilyon emekli maaşı ödenmemesi konusundaki yayınına sivil toplum örgütlerinde de destek geldi. İşçi ve Bağ-kur emeklileri ile asgari ücretlinin yaklaşık 240 milyon TL’ye geçinmeye zorlandığı ülkemizde milletvekili EMEKLİLERİNE ayda iki katrilyon civarında maaş ödenmesinin hak ve adaletle bağdaşmadığına dikkat çekilirken, borç batağındaki devletin ancak tasarrufla toplanabileceği vurgulandı.

Mercedes‘e binecek kadar zengin değiliz

Bunca sıkıntı ve krize karşın 36.000 milletvekili emeklisinin de bütçeye ek yük getirdiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, toplumun tüm kaynaklarının tüm partilere eşit olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. Çok kısa dönem milletvekiliği yapıp üst düzeyde emeklilik hakkı kazanmanın vekil ile vatandaşlar arasında önemli bir gelir dağılımı adaletsizliği oluşturduğunu söyleyen Uygur, “Vekiller de halkın çektiği sıkıntıları yaşarsa, halkın halinden daha iyi anlar, sorunlara daha gerçekçi çözüm üretir. Borç alarak Mercedeslere binecek kadar zengin ülke değiliz. Her tür savurganlığa, haksız emekli maaş ödemelerine son verilmeli. Milletvekilleri zaten en üst seviyede maaş alıyor, sağlık harcamaları sınırsız. Görev yaptığı dönem içerisinde süper imkanlara sahip. Ancak emekli olduktan sonra bu emanet teslim edilmeli. Hatta bunu kendileri gönüllü olarak bırakmalı, çünkü ülke aç ve sefil. Geçim sıkıntısı çeken insanlardan kesilen vergilerden bir veya birkaç dönem milletvekili olanların ömür boyu emekli maaş alması hoş ve adaletli değil” diye konuştu.

Bir dönem seçiyor, ömür boyu besliyoruz. Bu insanlar, 25-30 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunda 300-400 milyon lira emekli maaş alabiliyor. Üstelik bu maaşı almak için saatlerce banka önlerindeki kuyruklarda sıra bekliyor. Hasbelkader milletvekili seçilerek parlamentoya giren biri ise, bir ay milletvekiliği yapmış olsa bile 4 milyar civarında emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Üstelik onlar bu parayı banka önlerinde kuyruğa girerek almıyor. Devlet her üç ayda bir maaşı peşin olarak banka hesabına yatırarak, emekli milletvekillerine kolaylık sağlıyor.

Ekonomik kriz halkın suçu değil

Halkın %12’sinin açlık sınırının altında yaşadığını, 26 milyon insana milli gelir dağılımında 600 $ düştüğünü belirten Mecit Bozkurt ise, emekli 250 milyon civarında maaş alırken emekli milletvekillerinin astronomik maaş almasının adaletsiz olduğuna dikkat çekti.

Bozkurt, “Hükümet fedakarlıktan bahsediyor. Ekonomik krizde halkın ne suçu var? Halk zaten fedakarlık yapıyor. Yöneticiler fedakarlık isteyeceğine milyar $’ı çalanlara hesap sorsun. Onların mallarına el konulsun. Türkiye’de 195 milyar $ vurguna gitmiş. Bunların hesabını sorma cesareti göstermeyen hükümet, 1 milyar $ için hava üssünü ABD’ye açıp Irak’ı bombalatıyor” dedi. Bozkurt, hükümetin, halkın milli duygularıyla oynayıp, bir gönül havuzu oluşturarak halktan para toplamak yerine IMF ve rant ekonomisinden vazgeçip üretim ekonomisine dönmesi gerektiğini kaydetti.

Bütün emekliler insanca yaşaya bilmeli

İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Kadir Tüzün de, konuyla ilgili Sabah’a yaptığı açıklamada, Yasayla elde edilen hakların geri alınması taraftarı olmadıklarını, emekli milletvekillerinin 4 milyar civarında maaş almasına karşı olmadıklarını, ancak Bağ-kur ve işçi emeklisinin 250-300 milyon almasını da tasvip etmediklerini açıkladı. Tüzün, “Bugün Türkiye’de açlık sınırı 472 milyon. Buna rağmen emeklinin aldığı maaş ortada. Bütün emeklilerin insanca yaşayabilmesi, sağlık, eğitim, kültür etkinlikleri, tatil gibi hizmetlerden hakça yararlanabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı, adaletsizliğe son verilmeli” diye konuştu.

Vergi, bordro mahkumlarının sırtına yükleniyor

Arpalık olarak görülen yıllardır milletvekili seçilemeyen, kendini yönetmekten bile az insanların çok yüksek maaşlarla danışman olarak atandığını ifade eden Tüzün, “Bunun yanında ABD’den alınan krediler hortumcuların boşalttığı üç-beş bankaya gidiyor. Kayıt dışı ekonomi takip edilmiyor. Vergi yükü bordro mahkumlarının sırtına yükleniyor. Trilyonları götürenlere bir şey diyen yok” dedi. Tüzün, sosyal devlette, herkese sosyal güvence sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Mühendis Servet Uzak, Tasarruf tedbirlerinin milletvekili emekli maaşlarından başlanması gerek. Seçimler sırasında milletvekilleri yüksek oranlarda harcama yapıyor. Seçimler esnasında partiler milletvekili adaylığı sıralamasını satışa çıkarıyor. Birincisine 100milyar, ikincisine 80 milyar gibi. Parayla milletvekili olan insanların yapacakları uygulamadan insanlara bir hayır gelmez” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *