ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Enerji piyasası özel sektöre devredilmeli"

"Enerji piyasası özel sektöre devredilmeli"
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2024 / 13.46
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2024 / 13.46

Doğalgaz bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt kaçakçılığından her yıl 2- 4 milyar dolar arasında vergi kaybına uğradıklarını, bunu önlemek için işaretleme (marker) sistemine geçileceğini bildirdi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile EPDK Başkanlığı tarafından düzenlenen "Enerji Piyasası" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Günay, Enerji piyasasının özel sektöre devredilmesi halinde verimliliğin daha da artacağını belirterek, "İngiltere'de enerji piyasası kamudan özel sektöre verilmesinin ardından yüzde 40'lık bir verimlilik sağlanmış. Bu birçok gelişmiş ülkede de uygulanıyor" dedi.

TBMM tarafından çıkarılan Elektrik Piyasası Kanununun, elektrik üretiminden ticaret, dağıtım ve iletişimine kadar bütün aşamaları özel sektöre devreden bir düzenlemeyi içerdiğine dikkat çeken Günay, şunları söyledi: "Türkiye OECD ülkeleri arasında Japonya ve İtalya'nın ardından en pahalı enerji üretip satan bir ülke. Gelişmiş bir çok ülkenin vatandaşlarına ya ücretsiz ya da çok cüzi bir bedelle elektrik hizmeti verdiğini görüyoruz. Yine OECD ülkeleri arasında elektrik iletiminde kayıp kaçak oranı yüzde 7 iken Türkiye'de bu oran yüzde 10 civarında."

1 Mart 2005 tarihinde elektrik dağıtım şebekesini özelleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Günay, "İşte tam o zaman, elektrik piyasası tam olarak yerli yerine oturmuş olacak" diye konuştu.

16 yıl içinde 6 ilde doğalgaz kullanılırken 2003 yılında 12 İle doğalgaz hizmeti götürdüklerini anlatan Günay, "Bu büyük bir başarıdır. Bizler gece gündüz demeden çalışıp doğalgazı tüm ülkeye yayma çabası içerisindeyiz. 19 ilde olan doğalgaz şebekesini yurt sathına yaymak için projeler hazırlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yılda 19 ilde bir milyar dolar tutarında enerji tasarrufu yaparak vatandaşın cebinde bu paranın kalmasını sağladıklarını belirten Günay, "Doğalgaz götürdüğümüz illere giderek o ilin işadamlarına çağrıda bulunup doğalgaz dağıtım ihalelerine girip, kendi doğalgazlarını kendilerinin getirmesini tavsiye ediyoruz" dedi. Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığından her yıl 2-4 milyar dolar arası bir vergi kaybının yaşandığını, bu kaybı önlemek için ise 1 Mart 2005 tarihinden itibaren benzin ve motorinin özel bir işaret (marker) sayesinde işaretleneceğini, buna uymayanlara ağır cezalar getirileceğini ifade eden Günay, 1 Ocak 2006 da ise diğer petrol ürünleri için işaretleme uygulamasına geçileceğini bildirdi. Vali Lütfullah Bilgin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de konuşmalarında, kente 1 Mart 2005 yılında getirilmesi planlanan doğalgazın bir an önce gelmesi için çaba göstereceklerini belirttiler

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *