ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Savaş bir an önce bitmeli

Savaş bir an önce bitmeli
YAYINLAMA: 17 Kasım 2021 / 15.01
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2021 / 15.01
Türkiye’nin Orta Doğu ülkelerinden yeterince faydalanamadığını belirten işadamları, savaş nedeniyle Irak’ta, Irak üzerinde körfez ülkelerinde oluşturulan pazarların da kaybedildiğini söyledi. İş adamları, ABD’nin Irak’a yapacağı müdahale süresinin çok kısa olmasına dikkat çekerken, savaş sonrasında Irak’ta oluşturulacak yeni yönetimde Türkiye’nin etkin olmasının önemine işaret etti.

Orta Doğu pazarlarını kaybettik

İç ve dış piyasadaki belirsizliğin ihracatı çok etkilediğini ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Arslan, Türkiye’nin böyle bir müdahalede gerçekçi ve tutarlı bir politika izlemesi gerektiğini söyledi. Aslan, “Mutlaka bir savaş olursa bunu çok kısa sürmesi için gayret gösterilmesi gerek. Çünkü bundan etkilenecektir. Şu an savaş nedeniyle, zaten Irak ve bu ülkeden körfez ülkelerine yapılan ticaret olumsuz vaziyette. Oralardaki pazarı kaybettik. Bölgemizde konumumuz açısından büyük kayıp. O nedenle savaşın her zaman ağır bir maliyeti vardır. Örneğin uygulanan ambargo boyunca, Türkiye’nin toplam 80 milyon $ zarar var. Bunun 20 milyar $’ı bölgeye ait” dedi.

Bu savaştan Türkiye her yönüyle etkilenir

Bölgedeki ekonomik krizin, işsizlik, işyerlerinin kapanmasının temel sebebi olduğunu söyleyen Aslan, şöyle devam etti: Türkiye, bu savaşın olmaması için aslında büyük gayret içerisinde. Her zaman savaşa karşı olduk. Hem insani açıdan hem ülkenin güvenliği açısından, hem de siyasi açıdan Türkiye açık politika izlemeye çalıştı. Ama savaş kaçınılmaz duruma geldi. Türkiye’nin zarar görmesi için de yine gayret ve çaba gösterilmeli. Türkiye savaş sonrası Irak’ta oluşacak yeni yönetimde etkili olmalı.”

Irak’a yapılacak müdahale sonucunda oluşacak yönetimde Türkiye’nin baş aktör olarak görev alması gerektiğini söyleyen Aslan, “Sadece savaşa karşıyım politikasının etrafına kilitlenmemek gerek. Ama savaşı önlemeye yönelik tüm gayreti göstermeliyiz. Savaş olduğunda Türkiye’nin menfaatini korumak yönünde Irak’ta yeni yönetimin oluşmasında etkili olması gerek. Dengeler korunmalı, aksi taktirde hükümet olmanın bir anlamı kalmaz. Türkiye’nin bu savaş ortamında büyük zarar gördüğü ortada. Onun için Türkiye kendi çıkarına dönük bir politika izlemeli. Bunun için hükümeti çok önemli görev düşüyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *