ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sosyal demokratlar, 12 Eylül öncesinin mirası ile yetindi

Sosyal demokratlar, 12 Eylül öncesinin mirası ile yetindi
YAYINLAMA: 10 Kasım 2021 / 15.19
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2021 / 15.19
1980 yılından sonra bir bunalım dönemi yaşayan, kaybeden sosyal demokrat partililerin başarılı olması için yapılması gerekenler ve çözüm yollarının tartışıldığı toplantı büyük ilgi gördü.

Sosyal demokratların 12 Eylül öncesinden kalan oy mirasıyla yetindiğine dikkat çekilirken, enerjinin büyük bir kısmının parti içi yarışta tüketildiği, siyaset yapma biçimi ile toplumun gerisinde kalındığı vurgulandı.

Cumhuriyet Halk Partisi eski il başkanı Metin Çelikel’in yönettiği panele Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz, Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanları yanı sıra diğer partiler başta olmak üzere bazı partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sosyal demokrat düşünceyi benimseyen çok sayıda yurttaş katıldı.

Sosyal demokrasi okul açılıyor

Genel Başkanı Erol Tuncer, 1998’de kurulan partinin amacının sosyal demokrat düşünce akımını ülkemizin koşullarında değerlendirilerek yaygınlaştırılmasına ve katılımcı demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı. Bu amaca ulaşmak için bugüne kadar söyleşi, konferans, panel gibi etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Tuncel, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun sosyal demokrat partililerin işlerini, sorumluluğunu arttırdığını açıkladı.

3 Kasım seçim sonuçlarını ve taşıdığı mesajları dikkatlice okuyarak, ciddi bir durum değerlendirmesi yaparak, doğru teşhisler koymak gerektiğini kaydeden Tuncer sözlerine şöyle devam etti: Doğru çözümlere doğru teşhislerle ulaşılır. Sosyal demokrasi bunalım dönemi yaşıyor. Zaman zaman seçim sonuçlarından etkilendik. Ancak bu sonuçları da başka nedenlere bağlayıp bir süre sonra unuttuk, tartışma konusu yapmadık. Sonuçların verdiği mesajları algılayamadık. Bu davranışın bir sonraki seçimi zora soktuğunu düşünmedik. O yüzden bir sonraki seçime kadar derlenip toplanma şansını kullanamadık. Tıkanıklığı aşabilmek için gerçekleştirilen birleşme çabaları da istediğimiz sonucu vermedi. Birleşme başarısızlıklarının üzerinde duramadık. 12 Eylül öncesinden kalan miras ile yetindik. Enerjimizin büyük bir kısmını parti içerisinde tükettik. Sonuç olarak siyaset yapmak için biz de toplumun gerisinde kaldık dedi.

Tuncel, 3 Kasım seçiminin merkez soldaki boşluğunun giderek büyüdüğünü gösterdiğini, oysa merkez solun seçimi önemli avantajlarla girdiğini, ancak beklenen sonucun elde edilemediğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *