ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

203 kuyunun suyu kirli çıktı

203 kuyunun suyu kirli çıktı
YAYINLAMA: 28 Aralık 2021 / 14.18
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2021 / 14.18
Rapor tatmin edici değil…

Sağlık şartlarına uymadıkları için 12 işyerine kapatma cezası verildi, ama kapatılan yerlerin isimleri açıklanmadı. Kuyularında nerelerde olduğu belirtilmedi. Şehrimizde yapılan ve satılan zararlı gıda maddelerinin tespiti ve savcılığa sevki ile ilgili olarak vilayet tarafından bir açıklama yapıldı. Rapor halinde sunulan açıklama tatmin edici değil. Hangi çeşit gıda maddelerinin zararlı olduğu, hangi kuruluşlar tarafından sağlığa zararlı gıda maddeleri yapıldığı, hangi kuruluşların savcılığa verildiği açıklanmamış.

Sağlığa zararlı suların yerleri de açıklanmamıştır. Vatandaşlar hangi suların sağlığa zararlı olduğunu bilmek istiyor.

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklama şöyle:

1 Ocak 1983 tarihinden 20 Nisan 1983 tarihine kadar Çevre Sağlığı Bakanlığınca 324 adet bakteriyolojik, 53 adet kimyasal olmak üzere toplam 377 adet su numunesi alınmış, bunlardan 174 adedi temiz, 203 adedi kirli çıkmıştır. Kirli çıkan numunelerin genellikle kuyu suyu olduğu görülmektedir. Kuyuların klorlamaları yapılmış olup, devamlı klorlanması gereken yerlere basit musluklu bidon kullanılarak ıslahı cihetine gidilmiştir.

Kuyu, kaynak ve sarnıç olmak üzere 197 adet içme ve kullanma suyu klorlanmıştır. Klorlama yapılan yerlerde klorlamanın devamı için kuyu sahiplerine ve köy muhtarlarını klorlamanın devamlı yapılması için klor verilerek klorlama üretilmiştir.

Ayrıca şehir içerisinde değişik noktada ve yerlerde klor araştırması yapılmakta olup, toplam 366 adet araştırma yapılmış, bunlardan 324 adedinde klor bulunmuştur. Klor bulunmayan yerlerde ise gerekli araştırma yapılmış klorlamaya hemen başlanmıştır. Şehir şebekesinde devamlı klor bulunmaktadır.

Bir ekip oluşturularak köylerdeki içme ve kullanma suyu envanteri ile köy krokilerinin çizimine başlanmış olup, gidilen her köyde bulunan kuyular ve kaynaklar için köye kireç kaymağı verilerek klorlamanın devamlı yapılması için ilgililere görev olarak verilmektedir.

2- Gıda kontrolü ile ilgili çalışmaları:

Çevreye Sağlığı Başkanlığı gıda kontrol ekibince, gıda, ihmal, ihtar, depo ve satış yerlerinin kontrolü sıklaştırılmış olup, bugüne kadar fırın, lokanta, şekerci ve baklavacı olarak 131 adet işyeri denetlenmiş, 58 adedi sıhhi görünmüş, 73 adedinin sıhhi şartlara uymadığı tespit edilmiştir. Sıhhi şartlara uymayanlara eksikliklerini gidermeleri için süre verilmiş, süresi biten 12 iş yerini kapatma cezası verilmiş, kalanların ise süreleri sonunda yapılacak denetimlere göre yasal işlem yapılacaktır.

Ayrıca gıda deposu ve satış yerlerinde değişik gıda maddelerinden 124 adet kimyasal 27 adet bakteriyolojik olmak üzere 151 adet numune alınmış, bunlardan 16 adedi gıda maddeleri tüzüğüne uygun, 14 adedi ise bozuk gelmiştir. Bozuk çıkan gıda maddelerinin imalatçı ve satıcıları yasal işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına verilmiştir. 31 adet gıda numunesinin ise laboratuar sonucu gelmemiştir.

Müdürlüğümüzden gayrı sıhhi müessese ruhsatı almak için müracaat eden 218 adet iş yerinden, uygun görülen 150 adet iş yerine gayri sıhhi müessese ruhsatı verilmiştir.

Yaz aylarına girilmesi nedeniyle alınan İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararı doğrultusunda çalışmalar hızlandırılmıştır.

3- Laboratuvarda yapılan çalışmalar:

Laboratuvarda yapılan portör ve parazit araştırmaları ise toplam olarak 3448 adettir. Bunlardan 3322 adedin menfii, 123 adedi ise parazit salmonella ve eşerkoli olarak müspet çıkmıştır.

Verem Savaş Dispanserleri’nde 96 adet esnafın mikro filmi çekilmiştir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *