Gaziantep’te son zamanlarda hastanelere getiren çocukların büyük bir bölümü de yetersiz beslenmekten kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarına rastlandığı belirtilirken, doktorlar “Afrikalı çocuklara benzeyenn hastalarımız var” diye açıklamada bulundu.
Beslenme yetersizliğinin bebek ve çocuk sağlığı üzerinde çok olumsuz etkilerinin olduğu, ekonomik kriz nedeniyle halkın beslenmeye ayırdığı payın giderek azaldığı ifade edildi. Uzmanlar, yeterli beslenme sağlayamadığı için sağlık problemleri ve bulaşıcı hastalıkların arttığını belirtti. Hastanelere gelen çocukların önemli bir kısmında beslenme yetersizliği görüldüğüne dikkat çekildi.
Türkiye’de bebek ölüm hızı binde 43
Çocuk Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Murat Karaoğlan, hastaneye gelen çocukların hastalıklarının önemli bir kısmının beslenme yetersizliğinden kaynaklandığını belirterek, “Televizyonlarda gördüğümüz Afrikalı çocukları andıran hastalarımız var. Maalesef yetersizliğinden kaynaklanan hastalıkların oranında büyük bir artış yaşanıyor” dedi.
Anne karnında da beslenemiyor
Türkiye’de bebek ölüm hızının binde 43, düşük kiloda doğum oranının da %10 olduğunu ifade eden Karaoğlan, “Bebek ölümlerinin çoğu, yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme bozuklukları ile önlenebilir hastalıklardan kaynaklanıyor. Bu hastalıkların oluşma nedeni protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliği, beslenme yetersizliği” diye konuştu.
Gelir dağılımı çok dengesiz
Türkiye’nin beslenme durumu yönünden gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin sorunlarını taşıdığını, halkın beslenme durumunun bölgelere, mevsimlere, sosyo-ekonomik düzeye ve kentsel-kırsal yerleşim yerlerine göre farklılıklar gösterdiğini belirten Karaoğlan, “Gelir dağılımındaki dengesizlik var. Bu durum beslenme konusundaki bilgisizlik, hatalı besin seçimi ile yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin varlığı ile artmaktadır. Ayaküstü beslenmenin artması da beslenme konusundaki sorunların artmasına neden olmaktadır” dedi. Ekonomik krizle giderek artan fakirlik, önemli ölçüde artmaya başladı. Çocuk Hastanesi’ne getirilen çocukların Afrika’daki aç çocuklardan hiçbir farkı yok. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Murat Karaoğlan, beslenme yetersizliğinden kaynaklanan hastalıkların oranında artış olduğunu belirtti.
Altı ay sadece anne sütü verilmeli
Karaoğlan, emzirme yetersizliği, kansızlığın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtirken, “Anemi, bebek ve çocuklarda büyümeyi, entelektüel ve zekasal gelişmeyi etkiler. Enfeksiyonlara direnci azaltır. Anne de var olan kansızlık, bebekte büyüme geriliğine, düşük kiloda doğuma, anne ve bebek ölümlerine yol açar derken, kansızlıktan korunmak için pekmez, kuru üzüm, yeşil sebzeler ve et gibi demir açısından zengin gıdaların bol tüketilmesi gerekir” dedi.
D vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve güneşin yokluğu nedeniyle kış aylarında daha sık rastlanan kemik yumuşaklığı hastalığının da bölgemizde karşılaşılan önemli hastalıklardan biri olduğunu, oranın %20’lere kadar çıktığını belirten Karaoğlan, anne sütünün önemine değindi.
Altı çocuktan biri aç
Araştırmalara göre Türkiye’deki altı çocuktan birinin yetersiz beslendiğini kaydeden Karaoğlan, “Beş yaşındaki çocukların yaklaşık altıda biri kronik olarak yetersiz besleniyor. %8’i ciddi şekilde düşük kilolu” dedi. Karaoğlan, var olan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının en aza indirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.