Veteriner Müdürü: “Her önüne gelen ihracatçı belgesi alıyor.” Bölge Belediyeleri koordinasyon toplantısı dün saat 10’da İI Halk Kütüphanesi salonunda Vali Fikret Koçak Başkanlığında yapıldı. Toplantıya Kahramanmaraş, Adıyaman Belediye Başkanları, Gaziantep Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ ilçe ve kasaba belediyelerinin 12 başkanı ile üç ilin Sıkıyönetim Komutanlığı temsilcileri katıldı.
Vali Fikret Koçak toplantının açış konuşmasını yaparak başarı diledi. Daha sonra Gaziantep Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ'a söz vererek Belediye Bütçelerinin yüzde 30’unun personel giderlerine ayrılması konusunda görüşlerini aldı. Ertuğ 50 yıllık bir kanunla uygulama yapıldığını bu yüzden o zamanlar memur bulunduğunu, işçilerin bu yüzdeye dahil edilmemesi gerektiğini, işçi ücretlerinin yatırımlar bölümünden karşılanması gerektiğini söyledi. Gaziantep Belediyesi’nden 580 işçi, Adıyaman Belediyesinden de 200 işçinin ayrıldığı ifade edilerek yerlerine işçi alınmayarak personel tasarrufu sağlandığı bildirildi.
Daha sonra hayvan ihracatı konusu üzerinde duruldu. Hayvan ihracının mayıs ve eylül arasında yapılması istendi. Mart ayının 15'inden sonra ihracata izin verildiği takdirde Türkiye'de etin kilosunun 750 liraya çıkabileceği vurgulandı. Dişi hayvan kesiminin ise haziran ayına kadar yasaklanması kararlaştırıldı. Suriye'de etin kilosunun 50 Suriye lirasına satıldığı, bunun Türk parası karşılığı 1200 lira olduğu bildirildi. Bu yüzden doların devalüe edilmesi halinde buna paralel olarak et ihraç fiyatının da yükseltilmesi gerektiği, şimdiye kadar böyle bir uygulama olmadığı söylendi.
Veteriner müdürü ise önüne her gelenin ihracatçı belgesi aldığını, bunların Suriyelilerin aracısı olduğu, çobanlıklarını yaptığını söyleyerek, şirketlerin hayvan ihracatı yapmaması yüzünden büyük vergi kaçakçılığı olduğunu söyledi.