Güneydoğu TSKB Genel Müdürü “Fıstık sanayi hammaddesi olmalı: Güneydoğu alımlara girmezse fıstık fiyatı düşer”
-FISTIĞIN KİLOSU 600 LİRADAN AŞAĞI DÜŞMEYECEK 10 BİN TON ALIM YAPILACAK
-MERCİMEK PİYASASI 280 LİRADAN AÇILDI BUGÜNE KADAR ALIM YAPILMADI
-NOHUT BORSA FİYATI İNCELENİYOR NE KADAR ALIM YAPILACAĞI BELİRLENMEDİ
Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Kürşat Solak, fıstığın kilosunu 600 liradan aşağıya düşürmeyeceğini söyledi.
Fıstık fiyatlarının mümkün olduğunca yüksek belirlenmesi için gerekli girişimlerde bulunduğunu söyleyen birlik müdürü, üreticiyi zor durumda bırakamamaya çalışacaklarını belirtti.
Fıstığın fiyatının eylül ayında açıklanarak alımlara başlayacağı Birlik tarafından en az 10 bin ton alım yapılacağı vurgulandı. Rekoltenin ise 30-40 bin ton civarında kalacağı ifade edildi.
Kârlılık, verimlilik esasları içinde alım yapacaklarını belirten Kürşat Solak, fıstıkta da serbest piyasa kurallarına uyulacağını söyledi.
Antep fıstığının sanayi hammaddesi olarak kullanılır hale getirmek, dış pazarlarla yanaşmak amacında olduklarını ifade etti. Fındık, pamukta, dış piyasa ile yarışabilen şehirlerin 15 yılda bu aşamaya geldikleri, fıstık içinde 3 yılda önemli aşamalar kaydedileceğini belirtti.
MERCİMEK ALIMLARI ÇOK DURGUN
Mercimek alımlarına geçtiğimiz hafta başlayan GTSKB, piyasanın 280 liradan açıldığını, ancak bugüne kadar önemli bir alım yapılmadığını bildirdi. Alımların düşük olmasının nedeni ise, fiyatların yüksekliği olarak gösterildi. Mercimeği yalnız ambarcının aldığı, büyük alım yapacakların ve üreticilerin hâlâ beklediği belirtildi.
Nohut borsasını incelediğini söyleyen Birlik Müdürü Solak, ne kadar alımı, kaç liradan yapacaklarının, yakında açıklanacağını ifade etti. Ayrıca, nohut ve fasulye için Ziraat Bankası kredilerinin hazır olduğunu, 500 milyon liralık kredinin kullanılmak üzere hazır olduğunu açıkladı.