Gaziantep Lisesi’nden 1946 yılı mezun olan Prof. Bülent Daver sınıf arkadaşlarına kavuşmanın sevincini yaşadı. Gaziantep lisesinin kuruluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kültür çalışmalarına bir yenisi eklendi. Gaziantep lisesi mezunlarından Ankara Üniversitesi kamu yönetimi bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Daver, Atatürk ve demokrasi konulu bir konferans verdi. Belediye tiyatro salonunda düzenlenen konferansa vali Fikret koçak, Sıkıyönetim komutan yardımcısı ve Komutanı tuğgeneral Necati İkizoğlu, danışma meclis Üyesi doktor Mehmet Akdemir ve kalabalık bir dinleyici topluluğu katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Lisesi Müdürü Sabri Turan, “Okul sadece dört duvar arasında bilgi öğretilen yer değildir. Çevrenin maddi ve manevi sorunlarının çözümlenmesine yarayan bir eğitim kurumu olmalıdır. Gaziantep Lisesi 50 yıldır bunu başarıyla yapıyor dedi.
Prof. Bülent Daver konuşmasına başlarken eski günlerini yeniden hatırladığını, çok mutlu olduğunu ifade etti. “Değerli izleyiciler, sevgili arkadaşlarım” diye başladığı konuşmasında demokrasinin gelişim tarihini dile getirdi, demokrasinin bir halk idaresi olduğunu vurgulayarak, “Bilim adamları bunu şöyle tanımlar: Demokrasi halk için, halkın kendi kendini yönetmesidir. İlk Çağlarda, bu doğrudan oluyordu, sonradan temsili olarak devam etti.” Atatürk’ün komünizmi de, Bolşevizmi de, faşizmi de reddettiğini belirterek şunları söyledi: “Atatürk’ün demokrasi anlayışı gerçekçidir. Türkiye’de Bolşevik olamaz, çünkü bu idare halkın inançlarını, örf ve adetlerini, milliyeti ve dini reddeder, buyurmuştur. Atatürk, biz bize benzeriz, biz halk hükümetiyiz. Cumhuriyet fazilet idaresidir, buyurmuştur. Atatürk 1924 anayasasıyla tam bir demokratik düzen kurmuştur, partisiyle, bağımsız yargı organlarıyla.
Mutlu olabilmemiz için Atatürk’ün fikirlerini, idealine ulaşmamız, devrimlerine sahip çıkmamız gerekir. Demokraside herkes sorumluluğunu idrak etmeli, demogojiden daima kaçmalıdır.”