ANASAYFA arrow right Güncel

Aylık 417 kilovatsaati aşan elektrik tüketenlere sanayi faturası kesilecek

Aylık 417 kilovatsaati aşan elektrik tüketenlere sanayi faturası kesilecek
YAYINLAMA: 08 Kasım 2024 / 14.48
GÜNCELLEME: 08 Kasım 2024 / 14.48

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrikte “gerçek maliyet” modeline geçileceğini söyledi. Aylık 417 kilovatsaati aşan elektrik tüketen vatandaşa sanayi faturası kesilecek.

Sözcü'den Tolga Uğur'un haberine göre, hazirandaki yüzde 38’lik zamdan sonra elektrik faturalarında Şusat 2025’ten sonra ‘gizli’ zam planlanıyor. Bir süredir kulislerde konuşulan elektrikte uygulanan sübvansiyonların ‘yüksek’ tüketimi olan mesken abonelerinde kaldırılacağı iddialarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar doğruladı. Bayraktar, bir ayda 417 kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen mesken abonelerinin, 2025’in şubat ayından itibaren elektriğin ‘gerçek’ maliyetini ödemeye başlayacağını söyledi. Bayraktar, şubattan sonra elektrik faturaları zamlanacak olanları ‘yüksek tüketim grubu’ olarak tanımladı. Bayraktar, 1.2 milyon abonenin zamdan etkileneceği açıkladı.

Limiti aşmak zor değil

Türkiye’nin en büyük özel elektrik şirketlerinden birinin internet sitesinde paylaştığı verilerden yapılan hesaplamaya göre her evde bulunan temel eşyaları asgari düzeyde kullanarak ayda 417 kilovatsaatlik sınırı geçmek gayet mümkün. Buzdolabının fişini hiç çekmeyen, günde 5 saat televizyon izleyen, haftada 4 kez çamaşır makinesini çalıştıran, bir kez ev süpüren, 2 kez ütü yapan ortalama bir hane de şubat ayından itibaren yüksek tüketimden dolayı zamlı elektrik faturası ödeyebilir. Hesaplamada hanenin 5 ay boyunca her gün 6 saat boyunca kalorifer yaktığı, 5 saat LED, 5 saat klasik ampül kullandığı, 3 ay boyunca günde 2 saat klima açtığı, haftada bir kez fırın kullandığı ve haftada 2 kez çamaşır kurutma makinesi kullandığı baz alındı. Tost makinesi, kettle gibi bazı ev aletleri de hesaplamaya katıldığında hanenin aylık tüketimi 420 kilovatsaate ulaşıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, konuyla ilgili henüz resmi bir düzenleme yayımlamadı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *