ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz

Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için yelkenleri tarıma çevirmeliyiz
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2025 / 20.21
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2025 / 20.21

Tarımsal üretimdeki dalgalanmalar ve kuraklık üretici ve tüketici etkiliyor… Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, günümüzde dünya genelinde iklim krizinin etkilerinin daha da belirginleştiğini vurguladı

Kuraklık, ani hava olayları ve tarımsal üretimdeki dalgalanmaların hem üreticiyi hem de tüketiciyi derinden etkilediğini sözlerine ekleyen Sakar, ‘’Don, dolu, kuraklık gibi tabii afetler üretimi sekteye uğratıyor, bazı bölgelerde halen kuraklık devam ediyor ve bu durum gıda güvenliğini sağlama konusunda bizi zorlayarak üreticilerimizin tarımdan uzaklaşmasına neden oluyor.  Çiftçilerimizi tarımda tutabilmek için, yelkenleri tarıma çevirmeliyiz’’ çağrısında bulundu.
Çiftçilerimiz, pahalı girdilerle borçlanarak üretim yapıyor
Çiftçilerin bankalara olan borçlarının arttığına dikkat çeken Sakar, ‘’Çiftçilerimiz, her türlü zorluğun yanı sıra, bir de pahalı girdilerle borçlanarak üretim yapıyor. Gübre, mazot, yem, zirai ilaç, elektrik, sulama, tohum ve işçilik maliyeti sürekli artıyor. Yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerimizin borçları da günden güne katlanıyor’’ diye konuştu.
Çiftçinin bankalara borcu  996 milyar 177 milyon liraya yükseldi
Sakar, ‘’2025 yılının mart ayında çiftçilerimizin bankalara olan borçları bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artarak 996 milyar 177 milyon liraya yükseldi. Sulama imkânı olan arazilerde ise başta sulama ve enerji olmak üzere çiftçinin yüksek olan maliyetini daha da artırdı’’ ifadelerine yer verdi.
Tarımda nüfus yaşlanıyor
Sakar, tarımda nüfusun yaşlandığına dikkat çekti, kırsaldaki yaş ortalamasının 59 olduğunu vurguladı. ‘’Geçlerimizi kırsalda tutmanın yollarını bulmalıyız, aksi takdirde gıda güvenliğini sağlayamayız. Gençlerimizi kırsalda tutmanın önündeki en büyük engel, üreticilerimizin gelecek kaygısıdır. Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı yüzde 5’in altına düştü, diğer taraftan SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 2021 yılında 1 milyon iken, 2024 yılı sonunda 419 bine geriledi’’ hatırlatmasını yaptı.
1,1 milyon çiftçi muafiyet belgesi olarak sistemin dışına çıktı
1,1 milyon çiftçinin muafiyet belgesi olarak sistemin dışına çıktığına dikkat çeken Başkan Sakar, ‘’Tarımın sürdürülebilirliği ve kırsalda yaşamın devamı için çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmesi zorunlu. Bu nedenle; Tarım BAĞ-KUR primleri düşürülmeli, genç ve kadın çiftçilerimize yönelik özel sosyal güvenlik destekleri sağlanmalı’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *