ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarımsal üretimde var yılı, ama fiyatlar yetersiz

Tarımsal üretimde var yılı, ama fiyatlar yetersiz
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2025 / 13.01
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2025 / 13.01

Ziraat Odası Başkam Zihni Kepkep, tarımsal üretimde var yılı olmasına karşın, fiyatların çok yetersiz kaldığını söyledi.

Kepkep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan tüm illerde, başta antepfıstığı olmak üzere hububat- bakliyatta bol ürün alındığını, ancak çiftçinin fiyat konusundaki beklentilerinin karşılanmadığını ifade etti. Paraya acil ihtiyacı olan üreticilerin, ürünlerini satmak zorunda kaldığını, paraya acil ihtiyacı olmayanların ise fiyatların yükselmesi için umutlu bir bekleyiş içerisinde olduğunu belirten Kepkep, üreticilerin serbest piyasanın insafına terk edildiğini savundu.

Şu anda kilosu 800-900 Ykr olan nohut’un fiyatının normal olduğunu belirten Kepkep şunları söyledi: "Mercimek, buğday, arpa ve son olarak da bölge ekonomisi için hayati önem taşıyan antepfıstığının piyasa fiyatı, üreticileri memnun etmiyor. Hava şartlarının ve yağışın da uygun olduğu bu dönemde, bol mahsul alan üretici, ürününü gerçek değerinden satamamanın sıkıntısını yaşıyor" diye konuştu.

Kepkep, antepfıstığında 100 bin tona yakın rekoltenin gerçekleştiğini, üreticilerin ise merkezi Gaziantep'te bulunan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Güneydoğubirlik) ürünlerini satmak için istekli davranmadıklarına işaret etti. Üreticilerin, diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi antepfıstığına da fiyatların yükseleceği konusunda umutlu bir bekleyiş içerisinde olduğunu dile getirdi.

Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin sürekli olarak yükseldiğine dikkat çeken Kepkep, şöyle konuştu: "Gübre, mazot ve tohumluk başta olmak üzere, tarımsal üretimde girdi maliyetleri çok yükseldi. 'Özellikle mazot fi yatlarındaki artış, endişe verici boyutlara ulaştı. Örneğin Türk çiftçisi, mazotu Fransız çiftçisinden daha pahalı kullanır hale geldi. Avrupa Birliğine (AB) giriş sürecinde bulunan Türkiye'nin çiftçiyi daha fazla desteklemesi ve koruması gerekir. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, daha fazla tarımsal üretim yapmalı ve dünya pazarlarına sunmalıdır. Girdi maliyetleri yükseldikçe, eline daha az para geçen ve cazibesini yitirmeye başlayan tarımsal üretim, büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunuyor. Oysa, daha fazla üretmek ve dünya pazarlarına sunmak zorundayız. Yıllardan beri ihmal edilen çiftçimizi modern üretime yönlendirmek ve daha fazla zaman geçirmeden bir tarım politikası uygulamak zorundayız. Emek yoğun bir sektör olan tarım, sanayileşmeye paralel olarak gelişmek zorunda."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *