ANASAYFA arrow right Güncel

Ebe ve hemşirelerin nüfus payına düşen sayıları AB ve OECD ülkelerinin gerisinde

Ebe ve hemşirelerin nüfus payına düşen  sayıları AB ve OECD ülkelerinin gerisinde
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2025 / 20.19
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2025 / 20.19

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi, hemşirelerin sorunlarının çözülmesini çağrısında bulundu


Şube Başkanı Serpil Dağdemir, ‘’2023 yılında Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısı 356, AB’de 890 ve OECD’de 1002 kişi. Ebe ve hemşirelerin nüfus payına düşen sayıları AB ve OECD ülkelerine göre yetersiz. İş yükleri de AB ve OECD ülkelerine göre daha fazla. AB ve OECD ortalamasının yarısından az personel ile onların iki katı başvurucuya hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizde ki bir hemşire AB ve OECD ülkelerinde ki meslektaşlarının 4 katı çalışmakta ve neredeyse onların yarısı ücret alıyor’’ diye konuştu.
Emekliliğe yansıyan temel ücretler yıllar içerisinde geriledi
Emekliliğe yansıyan temel ücretlerde yıllar içerisinde bir gerilemenin yaşandığını sözlerine ekleyen Dağdemir, ‘’Hemşireler de diğer sağlık emekçileri gibi kısmen de olsa gelirlerini arttırmak için daha fazla mesai ve nöbet tutmaya başlamıştır. Yine döner sermaye, teşvik vb. uygulamalar ile yapılan ücretlendirme yöntemi nedeni ile en temel hak olan dinleme hakkı dahi kullanılamamakta yıllık izinlere dahi ayrılmamaktadırlar. Bu durum bile yaşanan yoksulluğu gösteriyor’’ açıklamasını yaptı.

Dağdemir, ‘’Temel ücretler çok az olduğu için emekliliği gelen hemşireler yoğun çalışma koşullarına rağmen emekli olmaktan imtina etmektedirler. Özcesi günümüz çalışma koşulları, yoğun emek sömürüsünün olduğu vahşi kapitalizmin ilk dönemlerini anımsatıyor. Bu da yetmemekte iş yerlerimizde liyakatsiz yöneticilerin mobbingi, siyasal şiddeti ve ekonomik şiddeti yanında uygulanan politikalar nedeni ile sağlık hizmetine yeterince ulaşamayan hasta ve yakınları tepkisini sisteme göstermesi gerekirken ilk ulaştığı sağlık emekçisine şiddet olarak gösteriyor’’ ifadelerine yer verdi.
KHK’ler ile ihraç edilen tüm hemşireler göreve başlatılsın
Hemşirelerin özlük, sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Dağdemir, ‘’Performans, döner sermaye, ek ödeme ve şimdi de teşvik diye adlandırılan gelir güvencesi olmayan ve emekliliğe yansımayan ücretlendirme yerine yoksulluk sınırı üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret verilsin.
Güvenli çalışma ortamları oluşturulsun, şiddete karşı tüm tedbirler alınsın. Hemşire iş gücü planlaması yapılsın, çok sayıda değil nitelikli eğitim veren hemşirelik okulları açılsın. Ebe ve Hemşirelerin taşrada görev esnasında konaklama sorunları lojmanla giderilmeli, görev yaptığı şehrin gerçekliğine uygun kira desteği verilmeli. Sendikal örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın. KHK’ler ile ihraç edilen tüm hemşireler göreve başlatılsın’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *