Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Yılmaz Sucu, ‘’Ebelik mesleği yıllardır hak ettiği değeri görmemekte, ağır iş yükü, düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları ve mesleki itibarsızlaştırma ile karşı karşıya. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu olarak ebelik mesleğini niteliksizleştirmeye, görev tanımlarını belirsizleştirmeye, yardımcı personel durumuna indirgenmeye çalışıyorlar’’ tespitini yaptı.
Ebeler çok yönlü sorunlarla baş başa bırakılıyor
Ebelerin kadın sağlığının korunmasından doğuma, lohusalık döneminden toplum sağlığının geliştirilmesine kadar geniş bir alanda kritik bir rol üstlenen sağlık profesyonelleri olduğunu dile getiren Sucu, ‘’Sağlık sisteminin özellikle de koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yükününün önemli bir bölümünü omuzlayan ebeler çok yönlü sorunlarla baş başa bırakılıyor. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak; güvenli işyerleri, güvenceli istihdam, ek ödeme teşvik vb ödemeler yerine yoksulluk sınırının üzerinde çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek temel ücret talebimiz ebeler içinde geçerli’’ açıklamasında bulundu.
Ebelerin çalışma koşulları iyileştirilmeli, özlük hakları güvence altına alınmalı
Ebelik mesleğinin değersizleştirilemeyeceğini kaydeden Sucu, ‘’Emeğimiz yok sayılamaz. Kamusal sağlık hizmetinin asli bir unsuru olan ebeler; güvenceli, şiddetsiz, sağlıklı, insanca çalışma ve yaşam koşullarını hak ediyor. Ebelerin çalışma koşulları iyileştirilmeli, özlük hakları güvence altına alınmalı. güvenceli insanca yaşamaya yetecek ücretlerle çalışma koşulları sağlanmalı. Ebelik eğitimi bilimsel temellere dayalı, uygulamaya yönelik ve nitelikli hale getirilmeli, meslek tanımları netleştirilmeli’’ dedi.
Yetki ve sorumlulukları yasal düzenlemeyle netleştirilmeli
Sucu, ‘’Ebeler meslekleri dışında başka alanlarda çalıştırılmaya zorlanmamalı. Yetki ve sorumlulukları yasal düzenlemeyle netleştirilmeli. Her kadının doğum, doğum öncesi ve sonrasında bir ebeye ulaşma hakkı sağlanmalı. Gebelik öncesi ve süresi boyunca her türlü sağlık hizmeti erişilebilir, parasız anadilinde ve kamusal olmalı. Sağlık alanında artan şiddete karşı etkili ve caydırıcı önlemler alınmalı, şiddetsiz çalışma ortamları sağlanmalı. Ebelik mesleğinin toplumsal itibarı artırılmalı kadın emeği görünür ve saygın hale getirilmeli’’ çağrısında bulundu.