Antep fıstığında sezon yaklaşıyor. Ağaçlarda fıstıklar görünmeye başladı. Hatta nohut kadar büyümüşler. Rekolte azlığı nedeniyle sektör sezondan çok da umutlu değil
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, zorlu bir süreç geçiren fıstıkçı esnafının yeni sezonu beklediğini ifade ederken, ‘’Geçen yıl mahsul çok olmasına karşın umduğumuzu bulamadık. Bu yıl ise mahsul az yine umduğumuzu bulamayacakmışız gibi görünüyor’’ tespitini yaptı.
İhracat açılmış olsa hem fıstık gerçek değerinde satılır hem satışlarımızın artar
Piyasalara durgunluğun hakim olduğunu dile getiren Karaoğlan, ‘’Şu anda satışlarda bir sakinlik söz konusu. İhracat kapalı olduğu için fıstık iç piyasaya satılıyor. Dolayısıyla bu hem fiyatları hem de satışları etkiliyor. İhracatın kapıları açılmış olsa hem fıstık gerçek değerinde satılır hem de satışlarımızın artar. O yüzden bu talebimize kulak verilmesini istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Maliyetlerin altından kalkamayanlar küçülmeye gitmek zorunda kalıyor
Gelir ile gider arasındaki makasın açıldığına dikkat çeken Karaoğlan, ‘’Giderlerimiz gün geçtikçe artarken buna karşın gelirlerimiz sürekli azalıyor. Bu da esnafın ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Esnafımız çarkını döndürmek için evini, arabasını veya tarlasını satıyor. Maliyetlerin altından kalkamayanlar küçülmeye gitmek zorunda kalıyor’’ şeklinde konuştu.
Umduğunu bulamayanlar iflas bayrağını çeker
Piyasaya çıkmayan 200 bin ton civarında Antep fıstığı olduğunu dile getiren Başkan Karaoğlan, ‘’Geçen yıl toplamda ülke genelinde 400 bin ton civarında Antep fıstığı rekoltesi elde edildi. Bu zaman içerisinde 200 bin tona kadar geriledi. Müstahsil, ihtiyacı kadar satıyor, gerisini ambarda veya depo da bırakıyor. Şu anda iflas eden esnaf duymadık. Herkes umutlarını bu sezona bağlamış durumda. Umduğunu bulamayanlar iflas bayrağını çeker’’ açıklamasını yaptı.
Değerimiz olan Antep fıstığına sahip çıkılmalı
Antep fıstığına sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Karaoğlan, ‘’Her zaman dediğimiz gibi Antep fıstığının sahibi yok. Bunu uzun yıllardan beri söylüyoruz. Geçmiş yıllarda Antep fıstığına yönelik festival yapılırdı, ama ne zaman ki Gastronomi kenti olduk o zaman festival bırakıldı. Bölgemizde binlerce aile geçimini bu üründen sağlıyor. Şu anda fiyatlar altın, döviz ve diğer ürünlere göre çok düşük kaldı. Fıstığımız, Ordu’nun fındığından daha mı değersiz. O yüzden kenti yönetenler ve siyasiler başta olmak üzere herkesi değerimiz olan Antep fıstığına sahip çıkmaya davet ediyorum’’ çağrısında bulundu.