ANASAYFA arrow right Güncel

Hukuk, demokrasi ve tam bağımsız yargı olmadan insanların iyi olması mümkün değil

Hukuk, demokrasi ve tam bağımsız yargı  olmadan insanların iyi olması mümkün değil
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2025 / 20.22
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2025 / 20.22

Gaziantep Eczacılar Odası tarafından, Dünya Eczacılık Günü kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi… ‘Ülkemiz acilen doğru sağlık ve ilaç politikaları geliştirmeli, ilaç bulunabilir olmalı’ denildi

Bütçeden ilaca ayrılan payın her geçen gün azaldığına dikkat çeken Gaziantep Eczacılar Odası Genel Sekreteri Cem Mercan, ilaç yoklarının hem hastaları hem de eczacıları yorduğunun altını çizdi.
Sosyal yönden tam iyilik halinde olduğumuzu söyleyebilmek çok zor
Mercan, ‘’Maalesef bir süredir, ülke olarak içinden geçtiğimiz süreçte, bedence ve ruhça sağlıklı olabilsek bile sosyal yönden tam iyilik halinde olduğumuzu söyleyebilmek çok zor. Yaşadığımız ülkede hukukun üstünlüğü, nitelikli demokrasi, tam bağımsız yargı, gelir dağılımında adalet ve ekonomik istikrar olmadan bu ülkenin insanlarının sosyal olarak iyilik hali içerisinde olması mümkün değil’’ dedi.
Halkın cebinden çıkan sağlık harcamaları artıyor

Halkın cebinden çıkan sağlık harcamalarının arttığına dikkat çeken Mercan, ‘’Halen ilaç ve eczacılık hizmeti aksamadan yürütülebiliyorsa, bunu sağlayan şey meslektaşlarımızın fedakârlığı ve her geçen yıl büyüyen oranlarda, vatandaşımızın cebinden çıkmakta olan sağlık harcamaları. 2023 yılında, halkımızın cebinden sağlık harcamaları için çıkan tutar 220 milyar TL’yi aştı’’ ifadelerini kullandı.
Vatandaş, eczaneye başvurduğunda ‘maalesef ilacınız piyasada yok’ cevabıyla karşılaşıyorlar
Tüm sağlık harcamalarının yüzde 18’ine yakın kısmını karşılayan vatandaşın halen bazı ilaçlara ulaşamadığını kaydederken, ‘’Reçeteleri ile eczanelere başvurduklarında “maalesef ilacınız piyasada yok” cevabıyla karşılaşıyorlar. Eczanelerimiz hasta mağduriyetini önleyebilmek için insanüstü çabalara girmekte, tedavisinin gerektirdiği ilacı bulamayan hastaları için sadece ecza depolarına değil, çevrelerindeki meslektaşlarına, hatta bazen il dışındaki meslektaşlarına başvurarak “yokta” olan ilaçları temin etmeye çalışıyor. Ancak bu durum az önce de belirttiğim gibi sürdürülebilir değil’’ tespitini yaptı.
İlaca ayrılan payda OECD ülkelerinin ortalamasının yarısına bile ulaşamıyoruz
Bütçeden ilaca ayrılan pay her geçen gün azaldığını vurgulayan Mercan, ‘’Türkiye tüm OECD ülkeleri arasında son sıraya yaklaşıyor, artık GSYH’dan hem sağlığa hem de ilaç harcamalarına ayrılan payda OECD ülkelerinin ortalamasının yarısına bile ulaşamıyoruz. Sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki nüfus oranı son yirmi yıl içerisinde yüzde 78’den yüzde 99’a çıkarken, 65 yaş üzeri nüfus oranı yüzde 6,5’ten yüzde 10’un üzerine çıkarken, ilaç harcamalarının genel bütçedeki payı yüzde 1’in altına düştü. Sadece bu veriler ışığında bile bu durumun sürdürülebilir olmadığı ortada’’ ifadelerine yer verdi.
Acilen doğru sağlık ve ilaç politikaları geliştirilmeli, ilaç bulunabilir olmalı
‘Ülkemiz acilen doğru sağlık ve ilaç politikaları geliştirmeli, ilaç bulunabilir olmalı’ diyen Gaziantep Eczacılar Odası Genel Sekreteri Cem Mercan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Türkiye sadece jenerik ilaç üreten ülke olmaktan çıkıp, orijinal ilaç geliştiren ve üreten ülkeler arasında yer almalı. Milli ilaç politikaları bu ülkenin milli güvenlik politikaları arasında yer almalı. Uygulanmakta olan ilaç fiyat politikalarından kaynaklı olarak, yeni geliştirilen pek çok ilaç ülkemizde hiç kullanıma girmemekte, ülkemizde ruhsat talebinde bile bulunulmuyor. Son yıllarda kanser tedavisinde etkin olarak kullanılmakta olan, “akıllı ilaç” diye anılan ilaçların ülkemizde bulunanları ise Sosyal Güvenlik Kurumunca ödeme listelerine dahil edilmemekte, çok yüksek maliyetlerdeki bu ilaçlarla tedavi olması gereken hastalarımız mahkeme kapılarında tedavilerine erişebilmek için davalar açmak zorunda kalıyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *