ANASAYFA arrow right Güncel

Hukukun olmadığı bir ülkeye yatırımcı gelmez

Hukukun olmadığı bir ülkeye yatırımcı gelmez
YAYINLAMA: 13 Şubat 2024 / 19.20
GÜNCELLEME: 13 Şubat 2024 / 19.25

Yargıya güvende diplerdeyiz… Yargıtay’ın kanunları zorlama yolu ile içtihat yaratmaya çalışarak hukukun temel kurallarını ortadan kaldıran kararıyla Anayasa Mahkemesi’nin varlığı tehlikeye düştü

Av. Yılmaz Ovayolu, “Şu anda yargıya olan güvende diplerdeyiz. Dünyada hukuk devleti sıralaması içerisinde çok gerilerdeyiz. Mahkemeler yargılamaları tarafsız, adil ve bağımsız bir şekilde yapmaz ise bizi daha zor günler bekliyor” uyarısında bulundu.

Can Atalay olayı şahsileştirildi

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik tepkiler sürüyor. Can Atalay olayının şahsileştirildiğini ifade eden Ovayolu, “Bir insanın siyasi görüşüne veya mensubu olduğu siyasi partiye dayanarak norm denetimi yaparsanız o zaman verilen kararların doğru olup olmadığı yönünde toplumda ciddi bir endişe yaşanır. Bunun sonucunda ise insanların Anayasa, yasa, kanun ve yargıya olan güvenleri ciddi şekilde azalır. Bunun devamı ise başı boşluk” tespitini yaptı.

Yanlış kararlarla toplumun adalete ve yargıya olan güveni ciddi şekilde sarsılır

Birlikte yaşamanın temelinin hukuk olduğunu dile getiren Ovayolu, “Birlikte yaşamanın temelindeki hukuk ortadan kalkarsa ve herkes istediği kuralı uygularsa o zaman birlikte yaşama kültürü yok olur. O zaman insanlar kendi kanunlarını uygularlar. Amaç haklı olanın hakkının teslim edilmesidir. Ancak yanlış kararlar verilirse o zaman toplumun adalete ve yargıya olan güveni ciddi şekilde sarsılır” ifadelerini kullandı.

Hukukun olmadığı ülkeye yatırımcı da gelmez

Ovayolu, “Hukuk devletinin tam ve adil bir şekilde uygulanmadığı bir ülkeye uluslararası yatırımcıların gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak yatırım yapma şansları yok. Bir ülkenin ekonomik durumuna bakılmaz aynı zamanda siyasi, hukuk kurallarına uyup uymadığına ve demokrasinin olup olmadığına bakılır. Bunlara bakan yatırımcılar yatırım yapar veya yapmaz” açıklamasını yaptı.

Bu hukuk devletine çakılan son çivi

“Yargıtay’ın kanunları zorlama yolu ile içtihat yaratmaya çalışarak hukukun temel kurallarını ortadan kaldıran kararıyla Anayasa Mahkemesi’nin varlığı tehlikeye düştü” diyen Ovayolu, “Yargıtay’ın Anayasa aykırı bir karar vermesi hukuk devletinde olmayacak bir durum. Dolayısıyla İstanbul’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nin görev alanına giren bir konuda sorumluluk almaksızın topu Yargıtay’a atarak onların karar vermesini sağlamaya çalışmakta ayrı bir hukuksal garabet. Can Atay’ın TBMM’de Milletvekilliğinin düşürülmesi ise daha büyük bir garabet. Bu hukuk devletine çakılan son çivi” dedi.

Anayasa’yı değiştirmenin zeminini hazırlıyorlar

Av. Yılmaz Ovayolu, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Kurumlar arasında bir çatışma olamaz. Türkiye tarihinde böyle bir şey hiç olmadı. Ancak yüksek yargı arasında sanki bir çatışma varmış gibi göstererek Anayasa’nın değiştirilmesi yönünde bir çalışma yapılıyor. Mevcut Anayasa’ya uymayan yargıyı düzeltmek yerine Anayasa’yı değiştirmenin zeminini hazırlıyorlar.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *