ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanlar umutsuzca bir beklenti içerisinde

İnsanlar umutsuzca  bir beklenti içerisinde
YAYINLAMA: 30 Nisan 2025 / 18.42
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2025 / 18.42

Piyasada nakit paranın olmadığını söyleyen Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Ali Kömürcü, satışlarda durgunluk yaşandığının vurguladı

Dünya’da yaşanan ekonomik sıkıntılardan ülkemizin de üzerine düşeni aldığını belirten Kömürcü, ‘’Yaşanan krizden ülkemiz gibi sektörümüzde olumsuz etkileniyor. Üretimde yüzde 50’nin üzerinde bir gerileme söz konusu. Paydaş sektörümüz olan trikocular Şubat ayında üretime başlardı, ama nisan ayına girmemize karşın birçok firma üretime dahi başlamadı. Konfeksiyonda ise üretim Ocak ayında başlardı, birçok firmalarımız yeni yeni üretime başladı. Çünkü önünü göremiyor, göremeyince risk almak istemiyor’’ ifadelerini kullandı.

Birçok esnafımız, bir şekilde çarkını döndürmeye çalışıyor

Ekonomik krize bağlı olarak piyasaların daraldığını dolayısıyla bununda işsizliği artırdığını kaydeden Kömürcü, ‘’Dönem dönem satışlarımızın azalması yüzde 50’nin üzerine çıkıyor. Birçok esnafımız, bir şekilde çarkını döndürmeye çalışıyor. Fakat ekonominin de içinde bulunduğu koşulları göz önüne aldığımızda insanların umutsuz bir beklenti içerisinde olduğunu söyleyebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Bakanlıklar yaptıkları açıklamalarla umut veriyorlar, ancak söylemlerin icraata yansımasını bekliyoruz

Kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini dile getiren Kömürcü, ‘’Gaziantep’in enerji de bölgesel teşvik almasını, sigorta primlerinin ödenebilecek seviyeye indirgenmesini talep ediyoruz. Esnafımız bu konularda bir çalışma yapılmasını istiyor. Bakanlıklar yaptıkları açıklamalarla umut veriyorlar, ancak bu söylemlerin icraata yansımasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

İş yerleri boşalıyor

Üretim azaldığını aktaran Başkan Kömürcü, ‘’Üretimin ne kadar azaldığına yönelik bir oran vermek çok zor. Çünkü kent genelinde düğmecisinden overlokçusuna, ütücüsünden paketçisine, kesicisinden terzisine kadar doğrudan veya dolaylı olarak 5 bin civarında işletme var. Ancak iş yerleri boşalıyor, iş yerlerinin boşalması ise çalışanların işsiz kalmasına neden oluyor’’ açıklamasını yaptı.

Firmalar Bangladeş, Malezya, Endonezya ve Türki Cumhuriyeti gibi başka ülkelere kaçıyor

Esnafın mesleği terk ettiğini ifade eden Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Ali Kömürcü, konuşmasını şöyle konuştu. ‘’Mesleği bırakanların sayısı her yıl artıyor. Çünkü bir gelecek görmüyorlar. Mesleği bırakanlar büyük umutlarla başka işlere giriyorlar, ancak orada da umduklarını bulamıyorlar. Türkiye, tekstilde biraz geriledi. Girdi maliyetleri yüksek olduğundan firmalar Bangladeş, Malezya, Endonezya ve Türki Cumhuriyeti gibi başka ülkelere kaçıyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *