ANASAYFA arrow right Güncel

Kadınlara ve çocuklara yönelik özel önlemler alınması şart

Kadınlara ve çocuklara yönelik özel önlemler alınması şart
YAYINLAMA: 14 Eylül 2023 / 20.50
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2023 / 21.16
Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Orta Vadeli Program’da kadınlar, gençler ve engelliler başta olmak üzere işçi sınıfına daha da güvencesiz çalışma biçimlerinin dayatıldığını söyledi

Göçmen,  “Çalışma hayatı, iş ve gelir güvencesi, sosyal güvenlik, barınma ve eğitim, halk sağlığı ile kadınlara ve çocuklara yönelik özel önlemler alınması şart. Tüm bunlar için daha fazla kaynak ayırmak ve daha fazla sosyal politika şart” dedi.
OVP’de örgütlenme özgürlüğü, toplu iş sözleşmesi, vergide ve gelirde adalet yok

Orta Vadeli Program’da örgütlenme özgürlüğü, toplu iş sözleşmesi, vergide ve gelirde adalet, emeklilik, ücretler, sosyal güvenlik ve sosyal diyaloğa ilişkin hedeflere yer verilmediğini kaydeden Göçmen, “Ücretlerin daha da eriyeceğini, alım gücünün düşeceğini, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşacağını, emeklilik sorunlarının büyüyeceğini gösteren değerlendirme ve hedefler yer aldı” açıklamasını yaptı.
OVP’de işçiler ve emekliler gelir kaybına uğruyor
“Orta Vadeli Program’a göre hem asgari ücret hem de emekli aylıkları yılın ikinci altı ayı için planlanan enflasyonun çok altında kalmakta ve ücretler erimeye mahkûm ediliyor” diyen Göçmen, “Orta Vadeli Program’daki 2023 yılı enflasyonu öngörüsü yüzde 65. Buna göre ikinci altı ayda öngörülen enflasyon oranı yüzde 38. Oysa asgari ücret yılın ikinci yarısı için yüzde 34 artmıştı. Emekli aylıklarına ise Temmuz 2023’te iyileştirme ile birlikte yüzde 25’lik bir artış uygulanmıştı. Milyonlarca emekli ise sıfır zam almıştı. Orta Vadeli Program’da ilan edilen enflasyon öngörüsüne göre işçiler ve emekliler gelir kaybına uğruyor" şeklinde konuştu.

Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Orta Vadeli Program, kamusal emeklilik sistemini güçlendirmek yerine sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesinin önünü açabilecek ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yol açabilecek tehlikeli hedefler içeriyor. Bu hedefler Orta Vadeli Program’da “İkinci basamak emeklilik sistemi” veya “tamamlayıcı emeklilik sistemi” olarak sunuldu. Görülen odur ki ülkeyi yönetenler kıdem tazminatını sürekli olarak başka başka adlar altında, farklı farklı çuvallara sokarak gasp etme hülyasından vazgeçmiyor. Evet, sermayenin ve sermaye iktidarı AKP’nin bir programı var. Emeği daha fazla yoksullaştırmak, daha fazla güvencesizleştirmek ve bölüşüm krizini büyütmek gibi temel direkler üzerine inşa edilen bu programın karşısına emeğin mücadele programı ile çıkmak DİSK’in üzerine düşen tarihsel bir görevi.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *