ANASAYFA arrow right Güncel

Kooperatifleşmeyi uygulanabilir hale getirmek için çaba harcamalıyız

Kooperatifleşmeyi uygulanabilir hale getirmek için çaba harcamalıyız
YAYINLAMA: 24 Aralık 2023 / 20.04
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2023 / 20.05

“Kooperatifleşme ile sürdürülebilir, markalaşmış bir tarım işletmesi olmak kolay olacak”

Kooperatifçiliğin ülkemizde gelişmediğini söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Kooperatifçilik gelişmiş ülkelerde gün geçtikçe artmasına rağmen ülkemizde istenilen etkinliği gösteremedi. Bu olumsuz algıyı yenebilmemiz için tüm üreticilerimizin kooperatif kanunlar çerçevesinde bir araya gelerek azami faydayı sağlamaları için başta resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleri olmak üzere kooperatifleşmeyi ülkemizde ve bölgemizde uygulanabilir hale getirmek için çaba harcamalıyız” dedi.

Kooperatifçiliğin önemi çiftçiye anlatılmalı

Kooperatifçiliğin yaygınlaşması için sistemli, planlı, çalışmalar yapılarak üreticilerin güveneceği bir oluşum kurulması gerektiğini ifade eden Çolak, geçmiş yıllarda yapılan yanlış kooperatifleşme çalışmalarının çiftçiler tarafından örnek alındığından yeni kuruluşlara itibar etmediklerini belirtti. “Olumsuz algıları yok etmek için azami gayret gösterilerek sürdürülebilir üretim için doğru kooperatifçiliğin olmazsa olmaz olduğunu benimsetmemiz gerekir. Zaman zaman eğitim çalışmaları ile kooperatifçiliğin önemi çiftçilere örneklerle anlatılmalı” ifadelerini kullandı.

Çolak, kooperatiflerin hem kişilerin tek başlarına yapmaya güçlerinin yetmediği işleri bir araya gelerek yapmalarını hem de toplumun kalkınmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekerken, “İlçemizde ekonomik değere haiz üretimi yapılan hububat, baklagil, antepfıstığı, zeytin ve bağda kuraklık nedeniyle verimin düşük olması, üreticilerin gelir düzeyinin azalmasına sebep oluyor. Kooperatifleşmek üreticilerin girdi maliyetlerini azaltarak, ekonomik yönden güçlenmelerini sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Yaşam standardımızı arttırmak, ürettiğimiz ürünlerin satışında yüksek fiyat elde etmek ve üretim maliyetini düşürmek (tohum, ilaç, alet, gübre vs.) için birlikte hareket edilmesi önerisinde bulunan Çolak, “Mahallelerimizde gruplar oluşturarak (4-5 mahalle)kooperatifleşme yoluna gitmekle yukarıda bahsettiğimiz sonuçlara ulaşmak mümkün. Kooperatifçilik ülkemizin benimsediği fakat bölgemizde henüz faaliyeti olmayan birleşme ve dayanışmanın adı” vurgusunda bulundu.

Kooperatifleşme ile sürdürülebilir, markalaşmış bir tarım işletmesi olmak kolay olacak

“Kooperatifleşme ile sürdürülebilir, markalaşmış bir tarım işletmesi olmak kolay olacak” diyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Tarım bakanlığımızın ve diğer ilgili kurumların desteklerinden azami faydalanma yolunu açacaktır. Atasözümüzden esinlenerek “Bir elin nesi var iki elin sesi var” diyerek birleşmek suretiyle yaşamımızı kolaylaştıracak ve maddi gelirimizi yükselterek birlikteliğin gücünü bizleri gösterecek. Tüm çiftçilerimizin duyarlı hareket ederek mahallelerinde ve bölgelerinde yapılacak kooperatifleşme sürecine katkıda bulunmaları faydalarına olacak.

Danışmanlarınızla birlikte ilkleri başarmak, örnek çiftçi olarak çiftçilik yapmak hepimizin ideali olmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *